Regattan inställd efter möjlig förorening

- in Aktuell, Nyheter

LTH:s årliga sjöslag ”Regattan” kommer inte bli av i år – åtminstone inte i sjön Sjøn. Detta eftersom vattnet i sjön kan vara farligt. Saneringen kan kosta miljonbelopp.

Efter att döda fiskar har flutit upp till ytan i sjön Sjøn på LTH tog Akademiska Hus i går (8/9) beslutet att helt stänga av sjön. Vad fiskdöden beror på är dock ännu oklart uppger Lina von Barth, som är ansvarig för förvaltningen av LTH:s campus.

– Vi vet inte varför fisken har dött. Miljöförvaltningen är kontaktad och analyser kommer att göras på vattnet för att ta reda på orsaken, berättar Lina von Barth. 

Det är emellertid inte självklart att fiskdöden beror på föroreningar i vattnet. Lina von Barth förklarar att hon varit i kontakt med Länsstyrelsen i Skåne, som pekat på att det också kan bero på den höga temperaturen i augusti. Men fram till att analysen av vattnet är färdig är sjön helt avstängd, något som också påverkar studentlivet på LTH.

Bland annat skulle det traditionsenliga sjöslaget “Regattan”, där studenterna försöker sänka varandras egenbyggda båtar, ha hållits på söndag. Den kommer nu inte bli av – åtminstone inte i sjön Sjøn.

– Vi tittar på andra lösningar, men det är inget som är spikat just nu, berättar Teknologkårens generalsekreterare Rasmus Sobel för Lundagård.

– Det är ju mycket traditioner kring att bada i sjön och måla kiosken på ön, men det kommer ju inte hända nu.

Det råder badförbud i sjön Sjøn.
Foto: Alexandra Roslund

Beroende på vad analysen av vattnet kommer fram till, kan det bli aktuellt med en rejäl sanering av sjön. Lina von Barth kan inte specificera hur mycket en sådan skulle kosta, men säger att det “alltid är dyrt”.

– Det kan vara att vi behöver tömma sjön på vatten, men det kan också vara så att vi behöver gräva ut den. Då är vi uppe i miljonbelopp. Men vi måste avvakta analysen för att kunna ta ställning till vilka åtgärder som behöver göras, säger Lina von Barth.

Enligt Skånska Dagbladet har en polisanmälan om fiskdöden också upprättats.