Dags att bli snygg!

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Dags att börja nyttja sitt kvinnliga kapital! Det tänker Lundagårds Victoria Källström göra efter att ha tagit del av den flitigt diskuterade forskningsstudien som konstaterar att snygga tjejer får bättre betyg.

Förra veckan uppmärksammade, bland andra, Lundagård en ny forskningsstudie från Lunds universitet med slutsatsen att kvinnliga studenters studieresultat påverkas av deras attraktionsgrad. Att studien utstått kritik tänker jag för nuvarande inte bry mig om. Istället väljer jag att fokusera på de empiriska implikationerna.

Det är knappast en ny take att attraktiva människor gynnas av samhället. Däremot blev jag påmind om det när jag en vanlig onsdagmorgon scrollade igenom nyhetsflödet och nåddes av forskningsstudien. Under mina hittills två år på universitetet har jag dumt nog inte en enda gång tänkt att jag kan förbättra mitt utseende för att (eventuellt) åstadkomma högre betyg. 

Det är dags att tänka om.

I skrivande stund är jag mitt i en tentaperiod. Följaktligen stundar en bedömning av mina akademiska förmågor – men kanske inte bara dem. För några dagar sedan hade jag ett seminarium där vi diskuterade våra uppsatsämnen. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte reflekterade över min manliga seminarieledares blick när jag försökte att lite ledigt och pondusingivande balansera på katederns kant.

Liksom de flesta tjejer har jag under årens lopp haft min beskärda del utseendekomplex. Allt ifrån min hårtextur till mina utstickande revben har varit föremål för kritik. Men jag vet att jag som ung, vit, så kallat ”normsmal” tjej med bra hårsvall uppfyller många av samhällets kriterier vad gäller skönhet. 

Kanske har jag något att tjäna på att ta detta i större beaktning och jobba med det jag redan har? Om inte annat säger väl Catherine Hakims numera universella teori om erotiskt kapital att varje kvinna åtminstone besitter någon slags fördel i egenskap av sitt kön.

Att jag börjar lägga större värde i mitt utseende tror jag inte kommer innebära några större förändringar i min vardag. Sminka mig – tar inte nödvändigtvis mer än tio minuter. Träna lite mer – det borde jag ändå göra. Och att raka mitt huvud har jag aldrig haft några planer på.

Ett eventuellt motargument mot att som kvinna dyka djupare ner i utseendehetsen är att det inte är något annat än lite hederlig internaliserad misogyni. Jag säger inte emot det. Jag säger bara att jag inte kunde undvika att notera att min seminarieledare bara kom med en kritisk punkt efter min presentation – medan han efter killarnas kom med betydligt fler…

Jag antar att jag får vänta till dess att tentabetyget är inrapporterat i Ladok innan jag kan ge ett säkert svar.