Många ettor till salu – studenter vill inte köpa lägenhet

- in Aktuell, Bostad, Nyheter

Dyr el, dyr mat – och billigare bostäder. Det är effekter som den ekonomiska krisen har fört med sig. Men trots prisfallet drar sig köparna för att slå till – i Lunds kommun finns 51 enrummare ute till salu på Hemnet.

– Det är fler än vanligt för den här tiden på året, säger Suechy Navarrete, mäklare på firman Bjurfors i Lund. Han menar att många bostadsägare väljer att hyra ut sina lägenheter i andra hand i stället för att sälja. Ändå är utbudet stort för den som vill köpa en etta.

– Det är köparens marknad, det finns mycket att välja mellan, säger Suechy Navarrete.

Andreas Aminoff får bo
kvar på korren ett tag till.
Foto: Ellen Hertz

I september såldes 12 enrummare i Lund – det är hälften så många som under samma månad förra året. Siffrorna i oktober visar inte på lika stor skillnad. Detta enligt siffror från Hemnet, som också visar att försäljningarna av tvårummare minskar. För större lägenheter gäller det motsatta – där har antalet sålda lägenheter ökat marginellt.

Att det är just små lägenheter som går trögt på marknaden kan bero på att Lund är en studentstad. I Uppsala är trenden den samma, rapporterar SVT. Där fanns 145 ettor till salu i slutet av september. Det är väldigt många för den här tiden på året, enligt Ulrika Lööf, vd för Riksmäklarna i Uppsala.

Lundastudenten Andreas Aminoff, 22 år, är en av de som avvaktar med att köpa bostad tills ekonomin är mer stabil. Just nu bor han i ett korridorsrum på studentboendet Delphi.

– I början mådde jag väldigt bra av att bo tillsammans med så många andra. Nu trivs jag sämre. Det är oreda i köket och folk sköter inte sina sysslor. Då ser det ut som skit – som ett bombnedslag, säger Andreas Aminoff, och beskriver hur fötterna ibland klibbar fast i golvet efter en festnatt i korridoren.

Han har funderat på att köpa en egen lägenhet men hindras av den osäkra ekonomin.

– Det är ändå skönt att sitta i en studentbostad, att veta att hyran är låg. Hyra är i och för sig pengar i sjön. Men hellre pengar i sjön än hemlös i parken.

Men bostadspriserna har ju sjunkit nu, är det inte läge att slå till?

– Fast mina egna tillgångar har minskat i takt med att bostadspriserna har sjunkit. Mina fonder och aktier, alltså. Och även om jag hade kunnat få ett lån hade räntan varit svår att ta. Den ser ju inte jätterolig ut just nu, säger Andreas Aminoff.

Om man får tro Suechy Navarrete kan dock Andreas Aminoff och andra bostadsrättssugna studenter snart få se priserna skjuta uppåt igen.

– Jag tror att priserna kommer att sjunka lite till men sedan vända om max ett år. Till slut är folk tvungna att flytta. Antingen till större för att familjen växer, eller till mindre för att barnen flyttar ut. Sedan har vi inte oändligt många hyresrätter heller, säger Suechy Navarrete, mäklare på Bjurfors i Lund.