Årets bästa litterära julklappar

Går du fortfarande och funderar på vad du ska köpa i julklapp till dina nära och kära? Nu behöver du inte tänka mer, Lundagårds kulturredaktion listar här sju böcker att ge bort i vinter.

Framsidan till ”Omständigheter”.
Design: Norstedts

Sårbar nobelpristagare

Årets nobelpristagare Annie Ernauxs Omständigheter består inte av många sidor men lyckas med skärpa och uppriktighet ta oss igenom en berättelse om orättvisor som hon fått uppleva. Boken handlar om den illegala abort som Ernaux genomgick som ung kvinna under 60-talets Frankrike, vilket Ernaux minns och skriver om fyrtio år senare. Trots att boken publicerades för mer än tjugo år sedan finns en tidlös aktualitet i Ernauxs sårbara beskrivningar om klass, sexualitet och skam. Berättandet är vackert, modigt och drabbande i det intima porträtt som med hennes sakliga skildring blir hjärtgripande. Det är en historia som alla borde få ta del av.

Elin Syuleymanova

Framsidan till ”Singulariteten”
Design: Norstedts

Konsten att genomgå trauman

Singulariteten är den bästa bok jag läst i år. En kvinna förlorar sitt barn vid en bergsväg. Genom bokens tre delar får vi följa inte bara kvinnas sorgeprocess utan också hur upplevelsen påverkar följande generationer. Det är en emotionell gestaltning av trauman, förlust och livet, där många sociala (och filosofiska) frågor formuleras. Bokens djupa känslomässiga innehåll och moderna stil kommer att charma framförallt de som är intresserade av litteratur eller andra humanistiska ämnen.

Florencia Larrosa

Framsidan till ”Det här är hjärtat”
Design: Anders Ljungman/Albert
Bonniers förlag

Smärtsam poesi

Statistiskt sett (källa: jag själv) har de flesta av oss under det gångna året upplevt något som gjort åtminstone lite ont. Därför anser jag Bodil Malmstens Det här är hjärtat (2015) vara en fullgod julklapp till alla läskunniga. Det enkla språket gör innehållet relaterbart oavsett lidelsegrad. Därtill tycker jag alltid det känns lite fräckt att ge bort en tjock bok till någon som inte specifikt önskat sig den – denna blott 68 sidor långa diktsamling är därför perfekt.

Victoria Källström

Framsidan till ”Vild Iris”
Design: Rámus

Livets flyktighet och evighet

”Vid slutet av mitt lidande fanns en dörr” skriver nobelpristagaren Louise Glück i sin genombrottsbok Vild Iris. Här träder hallonbusken, trädgårdsmästaren och Gud fram som berättarjag; livets flyktighet, men också dess evighet är i centrum i denna lätta men också mångfacetterade diktsamling. Prosan är direkt och träffande, varje ord handplockat och nödvändigt. En perfekt present till dina bekanta som vill börja läsa poesi!

Maria Müllern-Aspegren

Framsidan till ”Pennskaftet”
Design: Albert Bonniers förlag

Kvinnokamp och humor

Elin Wägners Pennskaftet tar oss tillbaka till 1900-talets politiska stridsfråga – kvinnlig rösträtt. Det är en både gripande och verklighetstrogen skildring av rösträttsrörelsen. Läsaren bjuds på politisk kamp, romans och skratt, mycket tack vare huvudpersonens kvickhet. Med humor och sylvass träffsäkerhet förgör hon sina diskussionsmotståndare på löpande band. Under läsningen kommer jag ofta på mig själv med att skratta högt och ropa rakt ut- samtidigt. Perfekt läsning för sega mellandagar!

Solveig Nycander

Svenska framsidan till ”This
is Going to Hurt”.
Design: Volante

Brittisk galghumor när den är som bäst

Under julen kan man vilja sjunka ner och läsa något som är enkelt. Då skulle jag rekommendera att läsa This is Going to Hurt av Adam Kay. Adam Kay har gett ut en bok baserad på hans dagboksanteckningar från hans jobb som läkare på ett sjukhus i England. Lika delar hysteriskt rolig som nattsvart hopplös beskriver han sin kaosartade vardag, skratt (och kanske även gråt) kan garanteras. Bonus är att boken även gjorts som serie som passar perfekt för binge-tittande i mellandagarna.

Thea Sandin

Framsidan till ”Att förändras: en metod”.
Design: Nina Ulmaja/Wahlström
& Widstrand

Gripande klassresa

Édouard Louis har seglat upp som en av Frankrikes, och kanske även Europas mest spännande författare just nu. Under året har han besökt Sverige och Danmark flera gånger, och gästade senast SVT:s Babel för att prata om sin nya roman. Att förändras: en metod är en lättillgänglig men gripande berättelse om en ung mans klassresa, från barndomens fattigdom och utsatthet till vuxenlivets Paris och den franska intellektuella elitens finrum.

Esther Arndtzén