Efter succén – nu säljs pufendorfpepparkakan på auktion

- in Aktuell, Nyheter

Lundabon Sofia Violas pepparkakshus modellerat efter Pufendorfinstitutet har väckt mycket uppmärksamhet. Nu säljs den ätbara byggnaden på Tradera – och intäkterna går till musikhjälpen.

Den tidigare studenten Sofia Violas mäktiga pepparkaksavbildning av Pufendorfinstitutet vid Lunds universitet har väckt mycket uppmärksamhet. Efter att Lundagård först skrev om det har den juliga byggnaden omskrivits i både Sydsvenskan och SVT. Även på sociala medier har pepparkakan exploderat – Sofia Viola har gått från 30 följare till 21 000 följare på TikTok.

Sofia Viola har lagt ut
pepparkakshuset på Tradera.
Foto: Alexandra Roslund

– Det enda sättet jag kan sammanfatta det på är att det är helt knasigt alltihop, säger Sofia Viola när Lundagård når henne på telefon.

– Jag har ju haft det här som en tradition i sju år nu, så detta var absolut inte något jag väntade mig.

Men det har börjat bli dags för Sofia att ta farväl av sitt pepparkaksinstittut. Sedan i måndags ligger den kristyrutsmyckade konstruktionen ute till försäljning på Tradera. Alla intäkter går till Musikhjälpen, som i år samlar pengar till barn på flykt. I skrivande stund ligger det högsta budet på närmare 1 600 kronor.

– När följarna började trilla in och medier började höra av sig så tänkte jag att då kan jag ju lika gärna göra något positivt med det här.

Hur mycket tror du det kommer gå för?

– Alltså jag har ingen aning. Jag blev jätteglad att det gick över 100 spänn!

– Men alla pengar som går till Musikhjälpen är bra pengar, och personen som köper det får ju ett pepparkakshus på köpet, så det är en bra deal för alla inblandade.