Ulf Kristersson om Nato-krisen: ”Finns genuin ilska i Turkiet”

- in Aktuell, Intervju, Nyheter, Politik, Studentafton

Hur går Nato-förhandlingarna? Och vad gör regeringen för att hjälpa Sveriges studenter? Lundagård mötte upp statsminister Ulf Kristersson för en pratstund direkt efter Studentafton i AF-borgen.

Direkt efter Studentafton (1/2), medan publiken på 700 personer strömmar ut ur AF-borgen, får Lundagård komma back stage. Statsministern ska strax vidare till en traditionsenlig eftersits med pyttipanna på menyn, men har tid för en kort intervju. 

Bara ett dygn tidigare har Ulf Kristersson hållit en mycket allvarstyngd presskonferens om Sveriges säkerhetsläge och de pågående Nato-förhandlingarna. Där inledde han med att berätta att han just ringt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres för att säga att ”Sverige inte söker strid med omvärlden”.

Tror du någon uppfattar det som att Sverige söker strid?

– Jag tror att det finns en betydande risk att människor i en del muslimska länder, och även vissa muslimska ledare, kan uppfatta det så. Inte minst med viss hjälp av rysk propaganda, svarar Ulf Kristersson, och hänvisar till protesterna som uppstått efter den högerextreme aktvisten Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden för två veckor sedan.

– Det är viktigt att understryka för mig att det inte är så. Då kan man behöva hjälp av andra ledare som har ett brett kontaktnät, inte minst inom ”the global south”.

Telefonsamtalet till Guterres till trots fortsätter Rasmus Paludans aktion att hemsöka de svenska Nato-förhandlingarna. Bara timmar före Studentafton har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan deklarerat att Sverige inte kommer bli insläppt i alliansen förrän koranbränningar förbjuds. Men Ulf Kristersson är inte övertygad om att Erdogans ord ska tolkas bokstavligt.

Ulf Kristersson tror inte att man
ska tolka Erdogan allt för bokstavligt.
Foto: Sara Berntsson

– Jag tar mest fasta på att vi har en överenskommelse med Turkiet, och den tar inte upp frågor om religion överhuvudtaget. 

– Vi lever upp till överenskommelsen systematiskt, och jag tror att när vi får ner tonläget så tror jag att vi kan komma tillbaka till ett bra samtalsklimat igen. Det är min ambition.

Men varför ska vi inte tolka Erdogan bokstavligt?

– Jag tror man ska tolka förhandlingar bokstavligt, jag tror inte man ska tolka detta för mycket.

– Jag tror uttalandet reflekterar en genuin ilska i det turkiska samhället. Dessutom kommer det mitt i den turkiska valrörelsen, och i alla valrörelser i alla länder så får det effekt över hur tongångarna går i landet. 

Vi lämnar Turkiet för att prata ekonomi. I tider av ekonomisk kris och stigande inflation drabbas breda lager av det svenska samhället – inte minst studenter. Ulf Kristersson pekar dock på att just CSN automatiskt justeras efter inflationen.

– Det är inte oviktigt. Det är en automatik som vanliga löntagare inte har, de får inte högre lön bara för att inflationen går upp. Det är viktigt att ha det med sig.

Har studenter det alltså bättre än löntagare just nu?

Allt annat lika – som det heter på ert akademiska språk – har de som är beroende av system som justeras upp automatiskt det bättre än de som tvingas möta inflationen utan att få någon kompensation. Så kan man säga.

Statsministern lyfter också fribeloppet, den maxgräns på förvärvsinkomster som studenter måste hålla sig under för att kunna få ut fullt CSN. Det är enligt honom föremål för ”en ständigt pågående diskussion”.

Ulf Kristersson under
anförandet på Studentafton.
Foto: Sara Berntsson

– Det är en sån där fråga som verkligen har för- och nackdelar. När jag själv var student så tyckte jag att man borde ta bort den där gränsen helt och hållet. Sen har jag full förståelse för de som tycker att om det redan i dag tar lång tid för studenter att bli klara så kanske man inte entydigt ska uppmuntra till arbete parallellt.

Ulf Kristersson resonerar vidare, lyfter att det trots allt ändå sänder en dålig signal att studenter kan behöva tacka nej till jobb för att få behålla fullt CSN-stöd. Men:

– Regeringen har ingen egentlig position i den här frågan. Mats [Persson, liberal utbildningsminister, reds. anm.] tänker nog mycket på den och kommer säkert att återkomma.

Under dagen har Ulf Kristersson träffat Rasmus Törnblom, sedan valet moderat kommunalråd i Lund. Han sitter som junior partner i samarbete med Socialdemokraterna – något som känns avlägset för rikspolitiken.

Varför kan ett sådant samarbete funka här, men inte på nationell nivå? Särskilt om säkerhetsläget är så dåligt som du hävdar?

–  För det första är vi och S överens i just säkerhetsfrågan. Vi ska leda Sverige in i Nato, men det gör det ju inte att vi också måste bara överens om skatter eller utbildningspolitik.

Ändå menar Magdalena Andersson att ert samarbete med SD utgör ett säkerhetshot.

Foto: Sara Berntsson

– Jo men de vill ju bara fortsätta tjafsa valrörelsepolitik. Att S och SD inte gillar varandra – det är ingen nyhet. Men det får de lösa själva. 

– Jag kan samarbeta med båda, jag kan samarbeta med alla om de tycker saker som jag tycker är rimliga.

Ulf Kristerssons pressekreterare hintar om att det är dags att röra sig vidare. Fotografen knäpper några sista bilder, och statsministern tar glatt emot ett exemplar av Lundagårds senaste nummer. Då hinner vi med en sista fråga.

Vem efterträder tidigare statssekreteraren PM Nilsson?

Ulf Kristersson sluter ögonen och ger ifrån sig en kort suck innan det vinnande leendet är tillbaka.

– Vi kommer återkomma om det.

Tre snabba med Ulf Kristersson

+

Istanbul eller Lund?

– Lund! Jag gillar Istanbul, men Lund, självklart!

Nato-stress eller valrörelsestress?

– Båda har sin charm och båda har sina problem. Jag är mer för att göra saker än att tycka att saker borde göras, så jag föredrar regeringsställning och alla de problem som det för med sig.

Per Albin Hansson eller Mustafa Kemal Atatürk?

– Jag hyllar den svenska historien och tycker att Per Albin Hansson gjorde väldigt stora insatser för Sverige.