LU-professor får Nobelpriset i fysik

- in Nyheter

Svensk-franska Anne L'Huillier, professor i atomfysik vid Lunds universitet, får nobelpriset i fysik 2023 för sitt arbete med att studera elektroners rörelse inne i atomer och molekyler.

Anne L’Huillier delar priset med ungersk-österrikiske Ferenc Krausz och franska Pierre Agostin.

Trion får priset för ”experimentella metoder som genererar attosekundpulser av ljus för studier av elektrondynamik i materia”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

Årets pristagare har gjort experiment där de visat på ett sätt att tillverka ljusblixtar som varar så kort tid att de mäts i attosekunder. En attosekund, som pristagarna har studerat, är så kort att det går lika många sådana på en sekund som sekunder på hela universums ålder.

Metoden möjliggör studier av snabba processer inuti atomer och molekyler, likt att observera elektroner i ”slow motion.” Potentiella tillämpningar inkluderar förbättrade mätinstrument inom elektronik och medicin, samt möjligheten till tidig cancerdetektion genom enkla blodprov.

– Min forskning har två stora användningsområden. En är väldigt fundamental, där vi tittar på elektroner och deras egenskaper. Den andra är mycket mer praktisk med tillämpningar inom medicin, kemi och industri, säger Anne L’Huillier till SVT Nyheter.

Anne L’Huillier är professor i atomfysik vid Lunds universitet, och har forskat vid universitetet sedan 1992. Hon är den första forskaren vid Lunds universitet som tilldelas ett Nobelpris.

Anne L’Huillier hade undervisning när telefonen började ringa och hon fick reda på att hon fick hade vunnit.

Under tisdagseftermiddagen höll Lunds universitet en presskonferens med pristagaren. Det var en något omtumlad, men rörd, pristagare som talade inför pressen.

– Beskedet kom som en chock, sade Anne L’Huillier under presskonferensen.

Kvinnor är underrepresenterade bland nobelpristagare i fysik. Bland 225 pristagare finns bara fem kvinnor, Anne L’Huillier en av dem. Hon ger rådet till yngre studenter att fortsätta med sitt intresse.

– Om du har en passion, go for it! Det går att kombinera ett vanligt liv, med familj och barn, med en forskarkarriär – om man vill det, sade hon på presskonferensen.