Anne L’Huillier vinner Nobelpriset – fortsatte föreläsning

- in Nyheter

Bara någon timme innan nobelpriset i fysik presenterades under tisdagen fick pristagaren Anne L'Huillier själv reda på att hon vunnit. Men det stoppade henne inte från att fortsätta sin föreläsning i atomfysik.

– Det är en föreläsning man kommer att minnas, säger studenten Johan Swartling Sennhed, som var med på föreläsningen.

Johan Swartling Sennhed
är en av studenterna som
var med på dagens föreläsning.
Foto: Privat.

Studenterna i kursen i atomfysik fick se sin föreläsare, Anne L’Huillier, komma tillbaka lite sent från en paus under tisdagsförmiddagen, samma dag som nobelpriset i fysik delades ut.

– Jag och min kompis satt och spekulerade om att Anne är en prisbelönt forskare att hon har gjort många häftiga grejer. Så vi tänkte, va sjukt om hon skulle vinna, säger Johan Swartling Sennhed.

Men ingen av dem trodde riktigt att så skulle bli fallet, då hon inte var favorittippad. Vid elvatiden bröt man som vanligt för paus, och när Anne L’Huillier kom tillbaka sent började de flesta ana.

– Hela klassen satt och väntade. Hon var tydligt omskadad, såg lite sur ut, men var väl bara chockad. Hon berättade att hon skulle avbryta lite tidigare, kvart i. Då började vi fatta vad som skulle hända, säger Johan Swartling Sennhed.

– Vi började applådera men hon sa ”nej nej, ni vet ingenting”.

Anne L’Huillier fortsatte att undervisa i
atomfysik på LTH efter att beskedet kom.
Bild: Aron Allen

Efter det fortsatte hon sin föreläsning i en halvtimme. 

– Hon var förvånansvärt samlad. Det var någon som påpekade att hon missat en grej, säger Johan Swartling Sennhed, och menar att hon då erkände att hon kanske var lite påverkad av stundens allvar.

Johan Swartling Sennhed menar att han inte kan säga för mycket om själva forskningen, men att han märker hur duktig Anne L’Huillier är på sitt ämne.

– Hon är helt klart otroligt påläst inom sitt ämne. Det märks på henne vilken lätthet hon pratar om väldigt komplicerade koncept, säger han.

Efter att Anne L’Huillier lämnat föreläsningssalen satte studenterna upp presskonferensen från prisutdelningen på storskärm. Och när priset var bekräftat var glädjen stor.

– Då blev det jubel, säger Johan Swartling Sennhed.