Lundagård listar: Vem borde få 2023 års Nobelpris i litteratur?

I morgon (torsdag 5/10) tillkännages vem som tilldelas 2023 års Nobelpris i litteratur. Lundagårds kulturredaktion har valt ut sina favoriter bland världslitteraturens stjärnor.

Ismail Kadare

Ismail Kadare. Foto: Albert Bonniers Förlag.

Det känns aldrig bra att rangordna litteratur, ett medium som till skillnad från många andra inte är bundet till materiella begränsningar. Men det vankas Nobeltider, och i min åsikt bör Ismail Kadare, albansk författare och poet, erhålla priset. Han har tagits upp som en potentiell vinnare ett flertal år nu och jag känner att det är dags att ge denna intellektuella gigant det erkännande han förtjänar

Maria Müllern Aspegren

 

Han Kang

Han Kang. Foto: Park Jaehong

Den koreanska författaren Han Kang är antagligen för ung och känd för att få nobelpriset inom någon snar framtid. Hennes förmåga att blanda ett kärleksfullt intresse för världen med ett hat för dess ondskefullhet är dock i klass med historiens bästa. Att hennes böcker svartlistats av regeringen är också bevis på makten och styrkan hennes texter om det koreanska samhället och dess samtidshistoria besitter.

Isak Aho Nyman

 

Helle Helle. Foto: Sacha Maric

Helle Helle

En genial prosaist från andra sidan sundet! Helle Helle skriver med imponerande små medel fram det stora i livet. Med reservation för tematiska skillnader påminner den minimalistiska stilen om Hemingways: avskalat, kärnfullt, och laddat med mening. Att läsa Helle är att verkligen läsa, det kräver något av en. Samtidigt lyriskt, vackert och intimt. En fröjd, helt enkelt! Väl värd att prisas.

Emmy Odeskog

 

 

Will Self

Will Self. Foto: Whalnut Whippet på Flickr via Wikimedia commons.

Will Self var 90-talets litterära enfant terrible. Hans drogmissbruk skapade rubriker i pressen. Men bakom rubrikerna fanns en begåvad prosaist. För några år sedan skrev Self en romantriologi bestående av ”Umbrella”, ”Shark” och ”Phone”. Trilogin är en stream-of-conciousness-utforskning av hela 1900-talet. Oddsen att Self för Nobelpriset är näst på obefintliga. Jag hade dock gärna sett att han fick det.

Dante Löfmarck

 

Cristina Peri Rossi

Christina Perri Rossi. Foto: Elisa Cabot via Wikimedia commons.

År 1972 flydde Cristina Peri Rossi till Barcelona på grund av diktaturen i Uruguay, där hon bor sedan dess. Hennes författarskap – som innehåller essäer, noveller, romaner och diktsamlingar – lyfter fram teman som exil, utanförskap, lesbiskhet, sexualitet och mänskliga rättigheter. År 2021 tilldelades Peri Rossi det största litterära priset inom den spanskspråkiga litteraturen, Miguel Cervantes pris, för hennes bidrag till den litterära sfären.

Florencia Larrosa

 

Jon Fosse

Jon Fosse. Foto: Tom A. Kolstad.

Jon Fosse förtjänar nobelpriset i litteratur. För ett språk som med skenbar enkelhet skapar existentiell svindel samtidigt som ansiktet möter den friska norska havsbrisen. I Fosses litteratur, kan det klischeartat sägas, att människan står i fokus, men det är verkligen så. Här är det ingen fråga om autofiktion, de fiktiva karaktärerna känns mer levande än många verkliga personer. För den intresserade kan essäsamlingen När en ängel går genom scenen rekommenderas.

Jonathan Juhlin