KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Svenskt sväng, Ökenmarathon och Filosofi

Lundagårds kulturredaktion samlar ihop veckans kulturella guldkorn som du bara inte får missa. Den här veckan tipsas det om den lokalt förankrad filosofipodd, en filmvisning av monumentala mått och en ny skiva från Sveriges kanske svängigaste band. Vi gör också ett hembesök hos Jonas Hassem Khemiri i New York.

Lund har blivit med filosofipodd

I den alldeles nya, lundabaserade Filosofiska Podden samtalar Lars Mogensen, känd som programledare i P1s Filosofiska rummet, och Melina Tsapos, doktorand i teoretisk filosofi vid Lunds universitet, om diverse viktiga frågor tillsammans med bl.a. andra forskare och filosofer. I poddens andra avsnitt gästas de av Pär Johnson – lektor på institutionen för psykologi här i Lund – och diskuterar lycka, rädsla och skam.

Emmy Odeskog

Dune-maraton

Om drygt en vecka når uppföljaren till den prisbelönta Dune (2021) svenska biografer. I Dune: Part Two återvänder Timothée Chalamet till sanddynorna för att… rida på enorma maskar? Det återstår att se! I samband med premiären visar två av Lunds biografer båda Dune-filmerna back-to-back i ett 5+ timmar långt maraton. Ett perfekt tillfälle att se två filmer som endast bör ses på stora duken. Filmerna visas den 27/2 på respektive biografer.

Svante Fridén

Foto: Linn Marnfeldt/SVT

Söndag med Jonas Hassem Khemiri 

SVTs “Söndag med”-program besökte i förra veckans avsnitt författaren Jonas Hassem Khemiri i New York. Han spelar basket, går på Nina Canells konstutställning, träffar fotografen Eric Johnson och kollar på dansföreställning. Som alltid, när Jonas är med, duggar reflektionerna om skapandet och konstens betydelse tätt. Det är mysigt, komprimerat och riktigt New Yorkskt.

Emmy Odeskog

Oemotståndligt sväng

Musikgruppen Dina Ögon är tillbaka med en ny skiva: Orion. Skivan är gruppens varumärke trogen och serverar en ny portion av deras omisskännliga mix: en svävande men svängig atmosfär, mycket skickliga musiker och obegripliga men oemotståndliga melodier. De extremt tajta musikerna hade kunnat vålla uttråkning, men skivan räddas främst av sångerskan Anna Ahnlunds honungslena och suggestiva stämma som ligger över alltsammans som en våt filt.

Malte Huitfeldt