Världens största ölkubbsturnering fyller fem år: ”Mycket känslor”

- in Nyheter, Studentliv

Intresset för Brushén Open är större än någonsin. Den traditionsenliga ölkubbsturneringen på Michael Hansens Kollegiums innergård fyller fem år, och bland feststämning och ölhävning ryms även en stenhård kamp om guldet.

Bönder sitter och röker, brandmän busvisslar, lejon står på händerna. Och mitt ibland dem står det fem bin och halsar öl. Vad som ser ut att vara karaktärer i en studentikos feberdröm är i själva verket deltagarna i den femte upplagan av Brushén Open, världens största ölkubbsturnering. 

Turneringen tillkom 2021 som en födelsedagspresent från grundaren Tuva Kågedal till hennes vän, ölkubbsentusiasten Hampus ”Brushén” Rosén. Sedan dess har evenemanget arrangerats årligen, med rekordstort intresse i år. 

– Första laget fick plats efter 15 sekunder och sista laget fick plats efter 20 sekunder. Det var galet, berättar Tuva Kågedal.

– Det var över 100 lag som försökte komma med. Framöver kanske vi expanderar, det hade varit skitkul att göra det större, säger styrelseordförande Ebba Petersson.

Grundaren Tuva Kågedal och Ebba Petersson, ordförande i Brushén Opens styrelse. Foto: Aino Agné

Runt omkring oss pågår febrilt ölkubbsspelande. Cirka 200 deltagare fördelade på 24 lag trängs runt de två planerna. Lagnamnen är lika kreativa som utklädnaderna. Mölndals befrielsearmé. CD300 Predators. Uppdrag halsning. 

Laget Uppdrag halsning. Foto: Aino Agné

Finns det några förhandsfavoriter till vinsten?

– Traditionellt sett har det varit Lag Brushén som har varit favorittippade, men i år är Brushén på utbyte i Australien så nu har alla andra en chans, säger Tuva Kågedal. 

– Det finns ett lag från LTH med fem stycken killar. Det känns som att de kan vara starka, svarar Ebba Petersson.

Vi återkommer till dem.

Vid sidan av en av planerna står Tim Karlsson och dömer en match. Han har varit med sedan turneringen grundades och är i dag festansvarig, domare och spelare i Mölndals befrielsearmé. Han berättar vad som gör en bra ölkubbsspelare.

– Man ska vara well-rounded, kunna kasta, springa och häva. Ölkubb är ett svaga länken-spel, det behövs ett välbalanserat lag där alla kan dricka och häva, säger han och fortsätter: 

När man druckit upp måste man stampa på sin
ölburk. Om burken därefter innehåller mer vätska
än en femkronas storlek i handen kan strafftid
eller strafföl utdelas. Foto: Aino Agné

– Sen är det mycket annat som är viktigt i dag. Vi delar också ut pris till de som är spexigast, de som städar upp på innergården och laget med bäst utklädnad. 

Ett av de deltagande lagen heter LUX och har varit med varje år sedan 2022. De har laddat upp inför turneringen genom att åka på träningsresa till Warszawa och siktar i år på vinst. 

Vad gör en bra ölkubbsspelare?

– Det ligger mycket i drickandet skulle jag säga, men sen måste man ju också kunna träffa, säger en lagmedlem.

– Att vara positiv och träffa kungen, säger en annan. 

Mölndals befrielsearmé, vars syfte är att ”befria Mölndal från tyranni”. Foto: Aino Agné

Gruppspelet övergår till slutspel och stämningen är uppsluppen. Solen skiner och magnolian står i blom, folk skrattar och öl skvätter. Genom högtalarna dånar E-type, Panda da Panda och Ted Gärdestad.

Plötsligt uppstår en dispyt på en av planerna. Det är missnöje med ett domslut. Efter matchen pratar vi med en av de involverade. 

– Det är mycket känslor som spelare. Det är ändå kvartsfinal i världens största ölkubbsturnering och jag kan tycka att det inte döms lika åt båda hållen, säger Johan Nordquist.

Ölkubbsregler

+
Ölkubb går ut på att man ska kasta kubbpinnar och lyckas träffa och välta kungen i mitten. Kastlaget får dricka ur sina ölburkar medan det andra laget springer och ställer upp kungen. När kungen är uppställd och motståndarlaget sprungit tillbaka måste kastarlaget sluta dricka och turen att kasta går över till motståndarlaget. Det lag som först druckit upp alla sina öl vinner.
När man druckit upp måste man stampa på sin ölburk. Om burken därefter innehåller mer vätska än en femkronas storlek i handen kan strafftid eller strafföl utdelas.
Sporten går utmärkt att utöva även utan alkoholhaltiga drycker. Så länge de är på burk.

Han är med i Spunk, laget från LTH som styrelseordförande Ebba Petersson tidigare benämnde som favoriter. 

– Jag vill inte vara den som är den men det är lite märkligt att spela mot den som har dömt ens match tidigare. Det är inte helt opartiskt. Vi i Spunk kommer utifrån, det är lite David mot Goliat, säger han.

Han åsyftar att många av spelarna och domarna kommer från korridoren som arrangerar turneringen, D400. Åskådarna vi talar med håller inte med om att det spelar någon roll. De menar att det i stället är Spunk som tänjer på reglernas gränser.

LUX har åkt på träningsresa till Warszawa inför turneringen. Foto: Aino Agné

Efter en jämn semifinal vinner Spunk mot Mölndals befrielsearmé och tar sig till final. I den andra semifinalen tar sig GGG vidare mot CD Goldies. I finalen ställs då grundaren Tuva Kågedals lag, GGG, mot den självutnämnda underdogen Spunk. 

Deltagarna radar upp sig. Spunk är sammanbitna och fokuserade medan GGG småpratar och skrattar med varandra. Innan matchen drar igång frågar vi GGG hur det känns att motståndarlaget kallar upplägget för David mot Goliat. 

– Vi har inte gått vidare på fyra år, så jag skulle säga att vi är David. Men jag hoppas att vi krossar dem! svarar Tuva Kågedal.

Turneringen tillkom 2021 som en födelsedagspresent från grundaren Tuva Kågedal till hennes vän, ölkubbsentusiasten Hampus ”Brushén” Rosén. Sedan dess har evenemanget arrangerats årligen, med rekordstort intresse i år. Foto: Aino Agné

Det blir en jämn match. Kungen träffas, öl hävs och burkar stampas. Detta är ölkubbsspel i världsklass. Detsamma gäller inramningen. Publiken trycker närmare planen och ropar för full hals.

Till slut rycker Spunk, träffar kungen en sista gång och häver öl för allt vad de har. Spelet är slut. Spunk har vunnit. 

Vinnarlaget Spunk. Foto: Aino Agné

Laget omfamnar varandra i en vilt firande klunga och tilldelas sedan förstapriset: en treliters flaska med Cava.

Hur ska ni fira vinsten?

– Vi ska ha en otrolig sittning med alla fantastiska tävlande lag, svarar Johan Nordquist. 

Stämningen är hög efter att finalen avslutats. Turneringen är slut men kvällen har bara börjat, sittning på VG:s och eftersläpp på ÖG:s väntar. Brandmän, bönder och lejon börjar röra sig från innergården med stora leenden på läpparna. 

Lika glad är turneringens namne, Hampus “Brushén” Rosén, som vi får kontakt med dagen efter. Han gläds åt att turneringen gick av stapeln även i år, då han var på utbyte.

”Det betyder mycket att se traditionen av hetsigt öldrickande på MHK:s innergård leva vidare och förvaltas av nya generationer”, skriver han.

Bee-t us tog hem vinsten för bästa utklädnad. Foto: Aino Agné
Foto: Aino Agné