Soligt värre på fettisdagen

- in Aktuell, Kultur & Nöje

Fettisdagen är här och Lundagård har varit nere på stan och tagit tempen på studenternas semmelvanor. När får man egentligen börja äta semlor och när slutar ett bakverk att vara en semla?

Ellen Gustavsson Lindh, Emma Lundgren och
Victoria Ude njuter av vars en croissant-semla.
Foto: Saber Malmgren

Vid den soliga sydsidan av Domkyrkan möter vi psykologstudenterna Ellen Gustavsson Lindh (28), Emma Lundgren (22) och Victoria Ude (25) som njuter av varsin croissant-semla. 

Vad tycker ni om semlor? 

– Jag är mycket positivt inställd, säger Ellen. 

Victoria håller med men lägger till att hon nog gillar de med croissant- eller wienerbröd mest. 

– Jag gillar dem, men jag tycker nog om traditionen mer än själva smaken, lägger Emma till. 

Vilken är Lunds bästa semla?

– Jag gillar Patisseriet, just den här [croissant-semlan, reds.anm] tycker jag mycket om, svarar Emma.

– Weinerbrödssemlan från Mannz, tycker Victoria.

Ellen är, till skillnad från sina vänner, inte riktigt säker.

Den stora frågan är då om man får äta semlor innan fettisdagen. Där är Ellen hårdast, enligt henne får man börja äta max 1–2 veckor innan. Både Emma och Victoria tycker istället att det är okej att äta från nyår och framåt. 

Hur många semlor har ni ätit i år? 

– Två stycken, svarar Ellen

– Sju stycken! utbrister Emma.

– Det här är min tredje traditionella semla men jag har också ätit en semmelpizza. Då bakade jag brödet själv och sen hade jag på mandelmassa och grädde, säger Victoria.

Det är ett ganska liberalt gäng som äter semla vid Domkyrkan. När de får frågan om vad som är en riktig semla sätter bara fantasin gränser verkar det som. 

– Den här [croissant-semlan reds. anm.] är ändå en semla. Även chokladsemlan är en semla, men det betyder inte att man borde äta den för det, säger Ellen och skrattar lite. 

–Det finns ingen gräns, med rätt inställning kan allt vara en semla, menar Emma. 

Victoria som ätit en semmelpizza säger att allt som har mandelmassa och grädde räknas. 

Ellen Lalic har längtat efter semlor hela året.
Foto: Saber Malmgren

Vi träffar Ellen Lalic, 22, som läser till socionom, som sitter inne på Patisseriet och avnjuter en semla i goda vänners sällskap. När vi frågar vad hon tycker om semlor säger hon att hon tycker de är jättegoda och att hon har längtat hela året.

Får man äta semlor innan fettisdagen? 

– Jag är lite kluven. Jag har själv inte gjort det för jag vill bygga upp lite spänning inför första semlan, men om andra gör det är det okej, säger hon diplomatiskt. 

Trots att det är första semlan så nämner hon att det kanske också är sista, det är verkligen en traditionalist Lundagård har träffat. På frågan om vilken som är den bästa semlan i Lund svarar hon: 

– Broder Jakobs, men det är ofta svårt att få plats där. 

För att avgöra just hur strikt hon är frågar vi vart hon drar gränsen för en riktig semla. 

– Är även där lite kluven där kring sånt som kanelbullesemlor och annat. Jag tycker nog att originalet är bäst.