Kårordförande nekas uppehållstillstånd

- in Kår, Nyheter
@Axel Jönsson

För en månad sedan fick kanadensaren Jenica Frisque beskedet att hon skulle bli den första internationella studenten någonsin att ingå i Samhällsvetarkårens presidium. I förra veckan kom ett nytt besked: Migrationsverket avslår hennes ansökan om uppehållstillstånd. Anledningen? Hon tjänar för lite.

Jenica Frisque har sedan tidigare läst ett tvåårigt masterprogram vid Lunds universitet och beviljats uppehållstillstånd som gäststudent under den aktuella perioden. När hon nu tillträder som vice ordförande på Samhällsvetarkåren den 1 juli krävs det emellertid både arbets- och uppehållstillstånd. Något som Migrationsverket alltså inte vill bevilja.

”Lönen går inte att försörja sig på”
– När jag förstod att det handlade om lönen kändes det nästan löjeväckande. Man kunde inte riktigt tro att det var sant, säger Jenny Pobiega, Samhällsvetarkårens nuvarande ordförande, som var den som först tog del av beslutet.

Som arvoderad på heltid uppgår lönen till 11 872 kronor i månaden, före skatt. På tok för lite tycker Migrationsverket som avslår ansökan med hänvisning till att lönen inte går att försörja sig på.
– Det är ju intressant att de anser att man inte kan försörja sig på den lönen när man har betydligt blygsammare inkomster som student, konstaterar Jenny Pobiega.

Rektorn rycker in
Samhällsvetarkåren har nu tagit kontakt med rektor Per Eriksson som i sin tur låter universitetets jurister titta närmare på frågan.
– Hans direkta reaktion var att det här säger ganska mycket om studenternas situation överlag, säger Jenny Pobiega som är övertygad om att det kommer att lösa sig:
– Men det här är bara toppen av ett isberg, inte minst om man tänker på de kommande studievgifterna. Utbildningsdepartementet har varit tydligt med att man inte kommer att hinna lösa visumfrågorna, utan att det blir upp till universiteten själva. I nuläget motarbetar myndigheterna varandra och det lär leda till stora problem.

Läs mer:

”Självklart är jag besviken

Text: Axel Jönsson