”Självklart är jag besviken”

- in Kår, Nyheter
@Axel Jönsson

Kanadensaren Jenica Frisque blev minst sagt chockad av beskedet från Migrationsverket som nekar henne uppehållstillstånd i Sverige efter den 30 juni.
– Jag trodde absolut inte att det skulle vara något problem, säger den tillträdande kårordföranden.

I går kunde Lundagård avslöja att Samhällsvetarkårens tillträdande vice ordförande, Jenica Frisque, inte fått sin ansökan om uppehållstillstånd beviljad.

Anledningen är att Migrationsverket gjort bedömningen att hon inte kommer att kunna försörja sig på sin lön.
– Självklart är jag besviken, speciellt när det handlar om pengarna. Att vara engagerad i kåren är ett mellanting mellan studentliv och arbetsliv. Dessutom vore det konstigt om jag tjänade väldigt mycket mer än studenterna jag ska representera, säger Jenica Frisque.

Studenterna klarar sig på mindre
Under sina två år som masterstudent i Lund har Migrationsverket krävt att hon kan uppvisa en inkomst på 7 000 kronor i månaden. När hon nu tillträder som Samhällsvetarkårens vice ordförande måste hon i stället uppvisa en inkomst på 13 000 kronor före skatt.

En heltidsarvoderad på kåren har i nuläget en bruttolön på 11 872 kronor i månaden.
– Det är en fråga om att staten inte kan acceptera vad de bedömer som en icke dräglig försörjning. Uppenbarligen vill de inte känna vid att studenterna ska klara sig på väldigt mycket mindre, säger Jenica Frisque.

”Jag är optimistisk”
Rektor Per Eriksson har sedan förra veckan engagerat sin chefsjurist i fallet som nu hjälper till med att överklaga beslutet.
– Det känns jättebra att ha universitetet i ryggen, och jag är optimistisk. Jag har tio dagar kvar på mitt studentvisum och hoppas på en snabb lösning, säger Jenica Frisque.

Läs mer:

Kårordförande nekas uppehållstillstånd

Text: Axel Jönsson