Ingen vanlig fest i Borgen

- in Studentliv

På fredagskvällen avslutades den veckolånga Normaldagen med fest i AF-borgen. Där behövde inte killar ha frack och tjejer långklänning. I stället var det individuella val och överskridna könsnormer som präglade kalaskläderna.

Det här är första gången som PotatoPotato, ett ideellt scenkonstkollektiv från Malmö, arrangerar en dragshop. Den består utav en garderob komplett med accessoarer och sminkör som hjälpte festdeltagare att prova att draga.

– Detta är som ett pilottest. Vi ska utforska vad som fungerar och försöka hitta ett koncept som går att använda i flera olika sammanhang. Tanken är att man ska komma in och inspireras och komma ut lite som i Sikta mot stjärnorna, säger Karin Rydberg från PotatoPotato.

Men i dragshopen är det betydligt friare hur man kan klä sig än det var i det gamla tv-programmet och framförallt så är kön ingen begränsning.

Inte bara utklädnad

I dragshopen finns alla möjliga sorters kläder, typiskt manliga, typiskt kvinnliga, från glammigt till sportigt. De traditionella könsrollerna överskrids och blandas.

– För mig handlar det inte så mycket om att klä ut sig utan det är mer en hjälp till att utforska olika genus, säger Karin Rydberg.

Hon menar att för att riktigt prova hur det är att draga, ska man gå med i en workshop, för rörelserna är ännu viktigare än kläderna.

– Om man jobbar med ett fysiskt rörelsesätt man inte är van vid förändras hela kroppens upplevelse. Det väcker mycket funderingar om ens kropp. För min egen del har det förklarat varför jag har ont i vissa delar av kroppen, säger hon.

Svårt definiera drag

Linn Möller är sminkör i dragshopen ikväll och har en kostym som hon tycker liknar Gordon Gekko, finansmannen från filmen Wall Street.

– Det var meningen att jag skulle se ut som en foxhunter (en engelsk överklassjägare). Jag ska göra en genderfuck grej där man blandar klassikt manliga attribut med klassikt kvinnliga, säger hon.

Hon tycker det är viktigt att inte alltid välja manlig lågstatus som tycker det ofta blir när man dragar.

– Det är kul att köra högstatusgrejer och eftersom jag ska sminka är det kul att jag är professionellt klädd.

Linn Möller tycker det är svårt att definiera hur ofta hon egentligen dragar.

– Det beror på hur man ser det. På nåt sätt så dragar man ju alltid när man väljer vad man ska sätta på sig. Men klassisk drag gör jag inte så ofta.

Vad har du på dig?

Pavlina Ekdal

– Jag kör lite burlesque–tema och regnbågsmakeup på ögonen. Och så har jag queera klackar med platå. Jag vill draga kvinnlighet och femininitet. Ofta dragar man som det motsatta könet, men man kan lika gärna draga överdriven femininitet. Det kan säga lika mycket som att draga maskulinitet.

Karolina Bång, från bandet Royal Cunt som spelade på festen

– Jag har muskler och en jeansväst. Vi spelade innan och då hade vi speloutfits. Vi hade tema sommar så därför har jag shorts och jeansväst. Jag var inte sugen på att klä ut mig men så sa min kompis att musklerna skulle passa bra under västen och det gjorde dem.

Miriam Klein

– Jag har sneakers, chinos, t-shirt. Jag är ganska vardagligt klädd. Jag funderade på att prova dragshoppen men för mig handlar drag om att man uttrycker det extremt maskulina eller feminina och jag känner att båda två skulle vara ytterligheter för mig. Jag känner att jag inte behöver draga. Jag känner mig fri att ta på mig det jag vill ha i min vardag.

Miriam Klein tycker ändå att det är bra med fester som denna.

– Det är en viktig idé att ifrågasätta normer som Normaldagen försöker göra. Det känns skönt att komma hit där man kan känna sig fri från normer. Jag blir glad av att se alla olika människor som finns här.

Aron Hallberg

– Jag har klänning och så har jag fått smink och halsband. Allt är från dragshoppen. Det är ju queerkväll här i kväll med folk som är öppna med könsnormer och roliga att dansa med.

Brukar du draga?

– Nej. Jag brukar ha kjol på sommaren för att det är skönt, men inte smink.

Jonna Sjölin och Evelina Larsson

– Jonna har min skjorta på sig. Jag var trött på den så jag gav bort den till henne. Smyckena och diademet är från dragshopen. Allt jag har på mig är mitt utom halsbandet och armbandet, säger Evelina Larsson.

De menar att de är klädda ungefär som på vilken fest som helst.

– Inte accessoarerna men annars. Det kan hända att vi klär ut oss mer under kvällen. Det är bra att de har fester som denna, men det är synd att det är begränsat till speciella fester, säger Jonna Sjölin.

Elin Gustafsson

– Jag ville vara fin med lösögonfransar och stort hår. Jag gillar när det är färgglatt och mycket lösögonfransar.

Kan man inte gå klädd som man vill på andra fester i AF-borgen?

– Kan och kan, det är ju en definitionsfråga. Frågan är väl hur man blir bemött. Det är viktigt med ett forum som det här, där vi ifrågasätter normerna. Då blir det en helt annan grej.