Radio AF får stanna i Borgen

- in Nyheter, Studentliv

Radio AF behöver flytta från sina lokaler i AF-borgen. Länge var det oklart vart flytten skulle gå. Trots att utskottet inte kan bli kvar i sina nuvarande lokaler så får de stanna i AF-borgen.

För knappt ett år sedan rapporterade Lundagård om att Radio AF skulle behöva flytta från sina lokaler i AF-borgen. Bakgrunden är att AF-Borgen, år 2017, var i behov av renovering.

I samband med detta genomförde dåvarande VD, Stina Åkesson, en insamlingskampanj, genom vilken hon samlade in 70 miljoner kronor. Men trots detta saknades pengar. Lösningen blev att Aspegrenska huset – en avskuren del av AF-borgen där Radio AF huserar – såldes till AF Bostäder för 10 miljoner kronor. Radio AF tvingades därför flytta.

Länge var det oklart vart flyttlasset skulle gå. Men nu är det alltså bestämt: Radio AF får stanna i själva AF-borgen, men behöver fortfarande utrymma sina nuvarande lokaler.

Li Brundell är stationschef för Radio AF och berättar att de är nöjda med beslutet.

– Vi har ju haft en dialog inom AF (Akademiska Föreningen) kring hur vi ska göra nu när vi inte kan vara kvar i Aspegrenska huset, säger hen och fortsätter:

– Då kom vi fram till att det vore bra om vi hade ett skriftligt beslut på att få stanna i Borgen. Så det är det som vi har tagit fram nu.

När beskedet om flytten kom förra året blev många förvånade, berättade ett flertal tidigare stationschefer för Lundagård.

– På mötena jag har haft med Stina Åkesson (dåvarande VD för AF Borgen AB) har det låtit som att vi kan vara lugna, berättade en före detta stationschef.

Henrik Krantz är VD för AF Bostäder, som numera äger Radio AF:s lokaler. Han menade för ett år sedan att det var en självklarhet att de skulle behöva flytta.

– Vi sysslar med bostäder, det är det vi gör, berättade han för Lundagård.

I dag är han inne på samma spår.

– Vi sysslar med bostäder, det kan inte komma som en överraskning, säger Henrik Krantz.

Han menar också att ett lokalbyte är en naturlig sak för en verksamhet.

– Deras verksamhet står inte och faller med att de är kvar på den plats de alltid varit.

Specifikt vilken lokal som Radio AF ska flytta till är ännu inte bestämt, bekräftar stationschefen, men hen är nöjd med att utskottet förblir inom Borgen.

– Det är klart att vi ville stanna i AF-Borgen, det ville vi, säger Li Brundell.