Sminkade sig svarta – sedan såldes de på "auktion"

- in Nationer, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Med svart smink i ansiktet och rep runt halsarna leddes tre personer in på en sittning på Hallands på lördagskvällen. Senare såldes ”slavarna” i en fejkad auktion. Sedan fortsatta gänget till Helsingkrona. 
Trots att minst en upprörd gäst protesterade gjorde nationerna ingenting.

– De skrattar åt att miljoner av mina förfäder kidnappades, våldtogs och dödades, säger Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund som tänker polisanmäla både Hallands och Helsingkrona.

På lördagskvällen arrangerades en sittning med djungeltema för personer som jobbat på Hallands nation.

Till middagen kom tre gäster, som med svart smink i ansiktet och rep kring halsen skulle föreställa slavar. Trion leddes av en ”slavhandlare”.

Senare under kvällen anordnades en fejkad auktion där ”slavarna” såldes. 
Sedan fortsatte gruppen till Helsingkrona nation. Där tog en upprörd internationell student kontakt med en av de sminkade personerna för att fråga vad de skulle föreställa. Svaret blev: ”I am a nigger”.

Den utländska studenten vände sig då till vakterna för att få stopp på det, i hennes ögon, synnerligen kränkande beteendet. Reaktionen? Obefintlig.

Skräckslagen över passivitet

Nu har den studenten skrivit om händelsen på Facebook.
”Jag tycker inte jag behöver förklara hur fruktansvärt stötande den här typen av öppen rasism är eller vilken fientlig miljö det skapar för färgade studenter i Lund. Nationer ska vara ställen där alla studenter, oberoende av deras etniska härkomst, kan gå för att ha roligt utan att behöva vara rädda för att möta våldsamma gestaltningar av det folkmord som slaveriet var”, skriver hon.

Särskilt upprörs studenten av nationernas passivitet.

”Den här historien ska verkligen inte utgöra grunden för underhållning på sittningar. Jag är skräckslagen över att de här studenterna ansåg att deras utklädnad var passande och att både Hallands och Helsingkrona var apatiska inför deras extrema fördomsfullhet och idiotiska rasism.”

Tänker polisanmäla

Lundagård har på måndagsförmiddagen sökt studenten utan framgång. 
I en kommentar till inlägget skriver Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund att han kommer polisanmäla både Hallands och Helsingkrona.

– Tillsammans med studenten som var där och reagerade på detta kommer jag polisanmäla nationerna för hets mot folkgrupp. Eventuellt kommer vi också att anmäla det inträffade till Diskrimineringsombudsmannen. Det kan inte bli allvarligare än detta. Det är så rasistiskt det kan bli, säger han till Lundagård.

Även Jallow Momodou regerar särskilt på den passivitet som nationerna och de övriga gästerna uppvisade.

– Jag blev oerhört arg när jag fick höra om detta. Jag upprörs egentligen inte av de som klädde ut sig, de är öppna rasister och de vet man var man har. Det som gör mig arg är alla som stod bredvid utan att göra något. De är lika mycket rasister som de som klädde ut sig.

”Skrattar åt att miljoner dödades och våldtogs”

Enligt Jallow Momodou är detta ett hån mot alla som har anknytning till den brutala slavhandeln.

– Det här handlar om bildade människor som gör sig roliga på vår historia. Man skrattar åt att miljoner av mina förfäder kidnappades, våldtogs och dödades. Det finns inga ord för att beskriva hur osmakligt detta är. Och det är bildade människor som läser vid ett välkänt universitet som gör detta, det är fruktansvärt, säger han.  
Detta fläckar inte bara nationerna utan också hela Lunds universitet och alla studenter som läser här, enligt Momodou.

– Att nationerna inte gjorde något visar att de delar de värderingar som de utklädda har. Men detta är också något som Lunds universitet måste ta tag i. Även om nationerna är fristående så är de kopplade till universitetet. Någon på universitetet måste ta ansvar för de värderingar som studenterna har.

”Liknande rep som användes vid lynchningar”

En av gästerna på sittningen var An Holmqvist, medarbetare på Lundagårds internationella sajt Lundagard.net. Hon bekräftar det inträffade.

– Det var helt sjukt, säger hon. 
An Holmqvist har bott länge i Amerika, och under sittningen pratade hon om utklädnaden och ”auktionen” med två vänner från samma land.

– De sa rakt ut att detta var rasistiskt. I Amerika skulle det aldrig få gå till så här, då skulle det bli upplopp och polisen skulle komma direkt. Men jag har bara bott i Lund i två terminer, kanske är det normalt för svenskar att inte reagera på sådant här, säger hon.

An Holmqvist beskriver att repet som personerna hade kring halsen liknade sådana som användes vid lynchningar av slavar i USA.

– I slutet av 1800-talet hängdes slavar i rep som liknade det som användes under sittningen. Det var hemskt, säger hon.

Ser det som ett skämt

Hallands nations kurator Elinor Lavesson säger sig inte känna till den fejkade auktionen. Utklädanden beskriver hon som ”ett skämt”.

– Jag såg det som ett skämt, som en rolig utklädnad.

Vilka ville de skämta med, menar du?

– Ja… Man vill ju skämta om dem man klär ut sig till

Så de ville skämta med slavar alltså?

– Ja.

På vilket sätt är det roligt?

– Det kanske kan lätta på trycket. Jag är övertygad om att de inte ville driva med slaveriet. Men om det är så att människor har tagit illa vid sig av detta är det naturligtvis allvarligt. Jag ska prata med de inblandade. Det där med auktionen kan jag också tycka är beklagligt.

”De tog det väl också som ett skämt”

Lavesson anser att det är beklagligt att ingen av de upprörda tog kontakt med nationen under kvällen.

Men på Helsingkrona sade ju en student till en vakt utan att få någon respons?

– Det är Helsingkronas sak, jag kan inte svara för dem. Men jag tycker att det var olyckligt att studenten skrev på Facebook i stället för att ta upp det med oss. Om vi hade fått reda på detta hade vi kunnat agera direkt, säger hon.

Hur ser du på att ingen av gästerna reagerade under sittningen?

– Jag vet inte, de tog det väl också som ett skämt.

En representant från Afrosvenskarnas riksförbund tänker polisanmäla nationerna. Hur ser du på det?

– Det tycker jag är att ta det ett steg längre än vad som behövs. Jag tycker inte att det är hets mot folkgrupp. De menade inget illa med detta, man kan driva med alla sorters människor på sittningar.

”Ingenting som tas upp i vaktrapporten”

Lundagård har på måndagsförmiddagen sökt Helsingkronas kurator Kristina Pihlblad utan framgång.

Nationens källarmästare Martin Ivarsson är ansvarig för nationens festverksamhet, men säger sig inte känna till händelsen i lördags.

– Jag var inte på klubben då, och det är ingenting som tas upp i vaktrapporten. Men om det är sant får vi nog höra det under veckan, säger han.