Same procedure as last week?

- in Nöje
@Kenneth Carlsson

För att bli den hetaste klubben i Lund krävs ingen ständig uppdatering. Sunset är någonstans kring 30-årssträcket och i stort opåverkad av temakvällar och stora bokningar. Ändå fylls dansgolvet varje lördagskväll, varje termin. Hur? 

 

Gustaf Lyytinen, Marcus Lundström och David Jeppsson är sexmästare och delar huvudansvaret för Sunset, Östgöta nations anrika klubb med 30 år i bagaget. Men när många andra klubbar hyr in feta DJ:s och satsar på storslagna temakvällar håller Sunset samma stil som vanligt – och fyller dansgolvet lika bra ändå.

– Besökarna vet vad de får: ett mainstream housekoncept musikmässigt och en klubb med genomgående bra rykte och hög service, säger Gustaf Lyytinen.

– Det roliga är att radiopopulärmusik är hyfsad klubbig nu, samtidigt som våra DJ:s är bra på att hitta någon obskyr mix som gör allt lite ballare. Det är inte så nischat, men det finns alltid någon låt som alla kan känna igen, säger Marcus Lundström.

 

Det är torsdagskväll och borden med de rutiga dukarna och de levande ljusen fyller lokalen på Pub Punkan. David Jeppson hugger in på en rejäl dos pulled pork och coleslaw. Östgöta har fått ett gott rykte kring maten på sina bruncher, luncher och pubkrubb – vilket inte minst lockar gäster till de för Sunset så viktiga sittningarna.

– Alla sittningsgästerna gör att klubben automatiskt blir fylld till en tredjedel, säger Gustaf Lyytinen, och David Jeppsson fyller i:

– De kommer ju dessutom tillbaka taggade från middagen. Sittningsgästerna behöver inte ta det lugnt i baren först – de kommer jävligt peppade och gör att det blir party på dansgolvet direkt.

Efter sittningarna väntar 15 köttiga minuter där alla långborden snabbt plockas bort och källaren förvandlas till en houseklubb. Lokalens utformning med ett dansgolvet i mitten och de upphöjda ytorna att sitta på runt om är ett av Sunsets stora plus.

– I sofforna här borta sitter folk och flörtar i början av kvällen, sedan går de bort dit och hånglar, skämtar Marcus Lundström och pekar mot staketet vid lokalens andra långsida.

För David Jeppsson ligger Sunset i släkten. Mamma Katarina var 1982 med om att starta upp klubben. Eller var det bara en sittning? David – från jobbarlaget med det passande namnet Motherlovers – ringer upp sin mor för att höra efter.

– Hon säger att Sunset började som en sittning med mat. Förutom ärtsoppan på torsdagen var det första gången man serverade mat utanför de stora festerna. Senare fick sittningen en klubb till sig och blev Sunset som det är i dag.

Vad tror du att din mamma hade tyckt om Sunset i dag?

– Hon hade nog blivit rätt nöjd ändå. Haft rätt kul och blivit glad över att konceptet finns kvar. Mamma är extremt nöjd över att jag är sexmästare, medan pappa är besviken. Han var festmästare.

Kurator Gustaf Moberg kommer förbi och meddelar Sunset för första gången på fem år kommer att sätta upp planscher och göra klubben bekant för ännu fler studenter. Klubben är så välbesökt att de inte har brytt sig om det innan. Men vad gäller konceptet vill han inte se att den ändras för mycket.

– Sunset är vår lilla klenod. Folk som varit här även för tio år sedan och tänker tillbaka på klubben uppskattar nog att den lever vidare med samma namn och koncept, säger Gustaf Moberg.

Vad kan besökarna förvänta sig när Sunset drar igång på lördag igen?

– Det är samma koncept varje gång. Mycket, roligt och trevligt folk från alla delar av universitetet, ett roligt dansgolv med skön musik som är enkel dansa till – och käcka, exceptionella jobbare som gör en galet stor insats, säger Marcus Lundström som är huvudansvarig denna lördagen.

Så, vilken nationsklubb bör studenten inviga våren med? Sunset tog hem första nationsklubbspulsen – rösta på din favorit här.

About the author

Kenneth Carlsson var redaktör och ansvarig utgivare på Lundagård från 2013 till 2015 och blev medarbetare 2011. Har tidigare varit nöjeskrönikör och nöjesredaktör på tidningen.

Related Posts

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Klubbland i Klubblund

På nöjesfrontet är det inte mycket nytt i Lunds nationsvärld. Men Västgöta nation skiljer sig från mängden med en återsatsning på pingis för studenter i behov av bukfylla.