Klubbland i Klubblund

På nöjesfrontet är det inte mycket nytt i Lunds nationsvärld. Men Västgöta nation skiljer sig från mängden med en återsatsning på pingis för studenter i behov av bukfylla.

Fredrik Välme och Alfred Larsson är förmän på Västgöta nation. Den här terminen styr de upp klubben Professor Pong.  Foto: Lukas J. Herbers.
Fredrik Välme och Alfred Larsson är förmän på Västgöta nation. Den här terminen styr de upp klubben Professor Pong. Foto: Lukas J. Herbers.

Som nybliven student i Lund är det under terminens första veckor mycket som är nytt under solen i nationsnöjesvärlden med alla nya klubbar, aktiviteter och pubverksamheter. Men för de som har varit med ett tag kommer den lundensiska nationsvåren gå i de redan upptrampade stigarnas tecken.

De allra flesta nationerna kommer under första halvan av året att tuffa vidare med gamla beprövade koncept i godmodig ”hjulet-ska-väl-inte-behöva-uppfinnas-varje-år”-anda. En av få nationer som erbjuder ett nytt nöjeskoncept under vårterminen är Västgöta nation. Där har den gamla Professor Pong-modellen piffats upp och anpassats för att locka en bredare besökarskara än tidigare.
– Vi har haft Pong-utskottet rätt länge, men tidigare har man inte satsat på det särskilt mycket. Då körde vi varannan fredag, men vi kände vi aldrig fick någon kontinuitet på det, så nu har vi bestämt att vi ska ha de varje vecka i stället, säger Filip Eriksson, kurator på Västgöta nation.

Professor Pong är baserad på en tysk förlaga, och bygger på en mix av ölhävande och bordtennisdribblande. Det stora nya för i år, bortsett från att det nu kommer köras varje fredag, är alltså att det kommer att serveras mat i anslutning till öl- och pingisverksamheten.
– Vi tänker att man ska kunna glida in och beställa en god bärs och kanske sätta sig ett tag och chilla. Och sedan så kan man kolla in mackmenyn, kanske ta en kyckling-, eller chevrémacka, kanske lite permesanpotatis, och sedan bara gå runt och mingla och lira, säger Fredrik Välme, som är en av förmännen på Professor Pong.

För att väcka den rätta pingisentusiasmen hos besökarna har nationen har gett interiören en ansiktslyftning. Väggarna har målats om, belysningen har tonats ned och borden har slipats om.
– Vi vill behålla den där rustika, lite ruffiga känslan som vi hade tidigare. Pong ska vara som hemma, fast bättre, säger Filip Eriksson.

Den optimala Professor Pong-besökaren ser förmännen som en person som är i avsaknad på planer för fredagskvällen. Och som har ett stort gäng med festsugna vänner som inte får plats i korridorsrummet.
– Har man ett för litet ställe att hänga på kan man ju komma hit i stället och käka något billigt och bli underhållen i stället, säger Alfred Larsson, som också han är Pong-förman.
Känner ni er beredda att axla ansvaret för Professor Pong?
– Ja, vi är taggade! Vi har fått väldigt mycket stöd i utvecklingen av konceptet, och även fast det inte är svårt att göra känns det ju väldigt lyxigt att kunna erbjuda folk på en chevrémacka, exempelvis. Det kommer inte bli svårt för oss att göra, säger Fredrik Välme.

 

Vad mer kommer då Lunds nationsliv erbjuda den nöjeslystne under vårterminen? Här följer ett urval av vad som kommer stå till buds för alla vänner av klubb- och publiv:

Östgöta nation

Nationslunds ålderman Östgöta nation grundades samma år som universitetet. Och cirka trehundrafemtio år senare leverarar östgötarna, som inte längre är ensamma på nationsmarknaden, lördagsnattklubben Sunset, som på nationens hemsida framhålls som ”Lunds allra bästa”. För alla hiphop- och R’n’B-entusiaster finns även klubben Downtown, som beskrivs som en ”mainstreamklubb”, att tillgå. De har också en pub, Punkan, och varje månad finns möjligheten att intaga en femrättersmåltid på Söderström källare.

Downtown – Varannan torsdag

Punkan – Varannan torsdag

Sunset – Varje lördag

Söderströms källare – ”En fredag varje månad”

Västgöta nation

Vid sidan om tidigare nämnda Professor Pong står Västgöta nations nöjesverksamhet stadigt på två ben – onsdagsklubben Metro och Freda (sic) Kök & Bar. Metro marknadsförs som ett ställe för ”alla”, oavsett om du vill ”ta det lugnt och snacka med polarna över en öl” eller om du är mer sugen på att ”dansa bort tentaångesten nere i klubben”.

Freda Kök & Bar ståtar i sin tur med ”väl utvald öl, vinkällare och cocktail i kombination med mat” och för individer med köaversion finns möjligheten att boka platser redan under veckan.

Freda Kök & Bar – Varje fredag

Metro – Varje onsdag

Professor Pong – Varje fredag

Smålands nation

För alla studenter med hjärtat åt vänster är Smålands nation en catcher in the rye. Varje vecka bjuds här två klubbar, onsdagsklubben och lördagsklubben. Onsdagsklubben är lite stillsammare till sin natur än de mer dansanta lördagsbegivenheterna, och det bjuds allt som oftast på livemusik i en eller annan form. Lördagsklubben däremot är stolta innehavare av Lunds ”bästa ljud- och ljussystem”, något som de inte heller är rädda att visa, enligt uppgifter på nationens hemsida. De har också ett café som serverar uteslutande vegetarisk mat.

Lördagsklubben – Varje lördag

Onsdagsklubben – Varje onsdag

Vegancafé Solrosen – Varannan måndag

Lunds nation

Lunds nation – eller ”nationen som satsar”, som den också kallas av somliga – har tre stora klubbar i sitt sortiment: Penthouse, Hybris och Wonderland. Den sistnämnda är Lunds största houseklubb, dit alla ensamma housevargar kan vända sig för att hitta sin flock. Varannan vecka kör de därtill puben Pennylane.

Hybris – Varje lördag

Pennylane – Jämna torsdagar

Penthouse – Varannan torsdag

Wonderland – Varannan lördag

Malmö nation

Malmö nation är ett av de nyare inslagen i nationsfloran med sina ringa 125 år på nacken. Och hit kan den hungrande styra skutan för en hundrafemtiokronors-middag och drinkar på Upper East till tonerna av deep house i bakgrunden. Malmö nation tävlar dessutom med den stora majoriteten av nationerna om house-älskarnas gunst med flaggskeppet Källaren, där ”det mest moderna inom EDM blandas med dina favoriter”. De kan också skryta med Lunds äldsta nattklubb Casanova.

Casanova – Varannan torsdag

Källaren – Varje lördag

Upper East – Varje fredag

Helsingkrona nation    

Helsingkronas nation är förmodligen mest känd för sin Schlagernatt där Lunds studenter kan få utlopp för sina inre Carolor och Erik Saadear i skydd av natten. Men Helsingkrona är mer än bara schlagerglitter, vindar som viskar och främlingar med mörka ögon: Fredmans Afterschool Pub och Winbladhs Restaurant & Cocktailbar ingår även i deras nöjesarsenal. Dessutom brassar nationen en gång i månaden på med ”nervpirrande och helfestliga” temaklubbar.

Fredmans Afterschool Pub – Varje fredag

Schlagernatt – Varannan fredag

Winbladhs Restaurant & Cocktailbar – Varje onsdag

Sydskånska nationen

På Sydskånska nationen, även känd som nationen ”där musiken spelar roll”, eller ”Den Lilla Stora Nationen”, kan alla music lovers få sitt lystmäte med fyra nischade genre-klubbar. Svartklubben är inriktad mot hiphop och R’n’B, och körs varannan vecka. De övriga veckorna körs antingen Heartland (indie), Electrified (electronica) eller Foxen (soul). De håller sig även med en pub, Torsdagspuben.

Electrified – Lördagar

Foxen – Lördagar

Heartland – Lördagar

Torsdagspuben – Varje torsdag

Svartklubben – Varannan lördag

Kristianstads nation   

Enligt uppgift skiner alltid solen på Krischan. Och hur det än ligger till med den saken lyser ljuset i alla fall starkt på Club Lyset, en electronica/house-klubb som sätter ära i att ha ”grymmast ljus” i Lund. I vår introduceras även den nya klubben Flashback, där nostalgiker och samtidsnjutare kommer kunna mötas i sin uppskattning av den tillfredställande blandningen av ”hits från förr och idag”. De kan också ståta med en pub med det skånepatriotiskt klingande namnet Pub Snapphanen, och en lounge i vilken du kan frossa i frozen cocktails och club sandwiches. De har också nationslunds enda nattkafé, Nattcafé Muu.

Club Lyset – Varannan fredag

Escape Cocktail Lounge – Utvalda fredagar

Flashback – Varannan fredag

Nattcafé Muu – Utvalda nätter mellan lördag och söndag

Pub Snapphanen – Varje onsdag

Blekingska nationen

Blekingska är Lunds mesta popnation, där stadens indiekonnässörer varje vecka kan hipsterdansa ironiskt på Indigo eller Heartbeats. Indigo är alternativet för LP-samlande Belle and Sebastian-dyrkaren, medan Heartbeats spelar på mer elektroniska strängar. Ett stort antal välrenommerade band har under årens lopp lirat på klubbarna. Blekingska har även två pubar: Sonjas ölkafé och Onsdagspuben.

Onsdagspuben – Varje onsdag

Heartbeats – Varannan fredag

Indigo – Varannan fredag

Sonjas ölkafé – Varje fredag

Göteborgs nation

Göteborgsgänget har två klubbar till sitt förfogande: Kajplats 15 och Kålleseum. Kajplats 15 beskrivs som en klubb där ”det bjuds på en fantastisk blandning av musik och trevligt folk” och det anrika Kålleseum, som är den större av de två. Man kan också trilla in på Lunds högst belägna bar, Skybar, för den ”perfekta förkvällen”. Och två/tre gånger per termin är också gourmetkalas på restaurangen Bonne Purée, då det bjuds på femrätters middag och vin för det modesta priset tvåhundrafemtio kronor.

Kajplats 15 – Varje fredag

Skybar – Varannan torsdag

Kålleseum – Varje varannan torsdag

Hallands nation

I likhet med flera av de övriga nationerna har Hallands ”Lunds bästa studentklubb”; i det här fallet rör det sig om Klubb 3. På Klubb 3 kan studenter som önskar röra sig rytmiskt till musik dansa loss till ”de senaste hitsen” och beställa shots ”i alla tänkbara och otänkbara färger”. Denna klubb föregås av Pub Leijonhufvud där mat och dryck serveras för en billig slant. Och på Onsdagspuben, som är inramad av bokhylledekor, kan du testa populärkulturkunskaperna i traditionella pubquiz eller förlora sig själv i fotbollsmatch på teve. Hallands nation arrangerar också allehanda sportaktiviteter.

Onsdagspuben – Varje onsdag

Pub Leijonhufvud – Varje fredag

Klubb 3 – Varje fredag

Kalmar nation

På Kalmar nation, där sloganen lyder ”lite trängre, lite roligare”, finns det inga klubbar. Men man kan för all del dra dit och pubmingla på Piraya eller Kaggen med det stora antalet internationella studenter som varje termin söker sig till nationen. Under våren kommer nationen även förevisa Lunds enda spex på engelska.

Kaggen – Varje fredag

Piraya – Varje tisdag

Wermlands nation

Wermlands nation kan ståta med Lunds enda ekologiska klubb, GreenHouse, dit alla miljövänner kan vallfärda för energisnålt och närproducerat festande in på småtimmarna. Och för de mindre miljöknussliga finns Avanti, en klubb där det spelas musik ”som alla känner igen”. I pubväg ställer Wermlands till med två verksamheter med hyfsat olika präglar – Green Way, som i likhet med GreenHouse är ekomedvetet från topp till tå, och American Pub, där det är de köttiga hamburgare som står i första rummet (vegetariska alternativ finns dock även representerade). De sätter också upp ett spex varje år.

American Pub – Onsdagar

Avanti – Varannan lördag

GreenHouse – Varannan lördag

GreenWay – Onsdagar

 

Har vi glömt någon nattklubb? Tipsa oss så utökar vi listan! Mejla lundagard@lundagard.se