Klagade på sång – blev utslängd från balen

- in Nyheter
@Annika Skogar

Under lördagen arrangerade Helsingkrona nation sin årliga Snörsjöabal i AF-borgen. Efter att en kvinnlig gäst protesterat mot ett uppträdande, som hon uppfattade som sexistiskt, blev hon utslängd.

– Jag hatar verkligen den sången och ville poängtera att det inte känns hedrande att få en sång tillägnad sig som handlar om en prostituerad flicka, säger Klara Hammarstrand, som var den som blev utslängd.

Det var under middagen på Helsingkronas årliga bal som Lunds akademiska seglelsällskap, Lass, höll ett underhållningsnummer för gästerna. Uppträdandet gick ut på att balens övermarskalk, som var kvinna, blev uppbjuden på scenen. Medlemmarna i den manliga ordern knäböjde sedan inför henne och sjöng ”Flickan i Havanna” – en sång av Evert Taube som anspelar på en prostituerad kvinna som försöker skaffa pengar genom att locka till sig sjömän.

Blev utslängd efter middagen

När publiken applåderat klart ställde sig Klara Hammarstrand upp och påpekade att folk just hyllat 25 personer som sjungit en låt om en hora.

– De har varit så många gånger som de försökt sjunga den sången för mig och mina kompisar. Det är hemskt att få en äcklig sång sjungen för sig.

Flertalet personer kom fram till Klara Hammarstrand efteråt och ville uttrycka sitt stöd. Kuratelet på Helsingkrona nation uppskattade dock inte händelsen. Efter att middagen var avslutad kom en vakt till Klara Hammarstrand och berättade att han hade fått order om att slänga ut henne.

– Jag tycker att det är okej att de slängde ut mig om de tyckte att jag störde ordningen. Men med tanke på hur andra bord betedde sig genom att stå på stolarna, skrika och stämma i spontansång är det tydligt att det inte var på grund av att jag sa något utan, för vad jag sa. Det är inte tillåtet att kritisera något, säger Klara Hammarstrand.

Kuratorn står fast vid beslut

Robert Lekström, kurator för Helsingkrona nation, står fast vid det beslut som togs om att slänga ut Klara Hammarstrand.

– Jag förstod att hennes kritik riktade sig mot sången men hon formulerade sig så att det lät som om hon kallade vår övermarskalk för en ”jävla hora”.

Efter att Robert Lekström varit framme hos Klara Hammarstrand bedömde han henne också som ”oerhört onykter”.

– Jag valde då att gå till våra entrévärdar för att diskutera vad som var lämpligt att göra i och med att hon var så onykter och störde ordningen. Jag bestämde att de skulle prata med henne efter sittningen och sedan be henne att gå, säger Robert Lekström.

Klara Hammarstrand avfärdar att hon skulle varit allt för berusad.

– Jag hade bara druckit vad som bjöds på balen och det borde inte göra så att man blir utslängd.

Helsingkrona nation har efter lördagens bal dock beslutat att Lass inte kommer att vara välkomna tillbaka till nästa års bal.

– Det huvudsakliga skälet är att de är en stor festsänkare, sen beror det också på att det finns folk som inte tycker om dem, säger Robert Lekström.