Säkerhetschefen: "Kramgoa studenter"

- in Nyheter
@Pontus Bark

På sociala medier pratas det om att ockupera universitetet och ta tillbaka sin utbildning. Säkerhetschef Per Gustafson tar det med ro och ser manifestationen som ett sätt för studenterna att ”krama om sitt universitet”.

Klockan fem i eftermiddag ska nätverket Vi äger tillsammans genomföra sin demonstration Sälj inte vårt universitet utanför Universitetshuset. Det är en del av en nationell studentprotest som samtidigt äger rum i bland annat Uppsala, Stockholm och Göteborg. Demonstranterna kritiserar regeringens förslag om högskolestiftelser. På sociala medier sprids uppmaningar om att ockupera universitetet efter demonstrationen, något som säkerhetschefen på Lunds universitet, Per Gustafson, tar med ro.

Per Gustafson är säkerhetschef på Lunds universitet.  Foto:
Per Gustafson är säkerhetschef på Lunds universitet.
Foto: Privat/Arkivbild

– Ja, vad jag har förstått det som så är det kramgoa studenter som vill krama om sitt universitet lite extra med anledning av förslaget från Folkpartiet som går ut på att göra om universiteten till stiftelser.

Har vi studenter någon anledning att vara oroliga?

– Nej, jag uppfattar detta som en helt fredlig demonstration. Jag anser inte att någon har anledning att oroa sig. Detta är på nationell nivå och vi är väl medvetna om vad det handlar om.

En del av uppmaningarna just nu går ut på att studenterna ska ockupera universitetets lokaler. Hur ser ni på detta?

– Så länge man befinner sig utanför universitets lokaler får man protestera precis på det sätt som man har rätt till som medborgare. Däremot får man absolut inte gå in i några lokaler som man inte har bokat, de har man helt enkelt inte tillträde till. Vi accepterar inte att studenter stör ordningen i våra lokaler.

Vad kan det få för konsekvenser om studenter skulle gå in i lokaler och exempelvis hålla ett öppet möte?

– Går man in i lokaler som man inte har tillträde till kommer vi att vidta åtgärder. Bryter man mot universitets regler riskerar man att bli anmäld till disciplinnämnden och i förlängningen kan det bli fråga om en polisanmälan. Ordningen i exempelvis biblioteket eller andra öppna platser får absolut inte störas. Det är helt klart skillnad på en lektion och en aktion. Man får demonstrera men man får inte uppvigla andra studenter till att störa ordningen.

Ser ni någon hotbild under demonstrationen?

– Vi kommer inte att vidta åtgärder genom exempelvis extra bemanning eller liknande. Däremot kommer vi att vidta de åtgärder som krävs om detta skulle krävas, säger Per Gustafson, säkerhetschef på universitetet.