Dags för ockupation

- in Nyheter
@Pontus Bark

Ikväll arrangeras demonstrationen Sälj inte vårt universitet utanför Universitetshuset i Lund. Det är en protest mot remissen rörande högskolestiftelser och på sociala medier har diskussionerna blossat upp.

På sociala medier går diskussionerna varma under hashtaggen #ockuperauniversitetet. Klockan 17  är det dags för demonstration utanför Universitetshuset. Studenter uppmanas att protestera mot regeringens förslag beträffande högskolestiftelser, och att inta lokaler. Syftet är att hålla öppna möten för att uppmärksamma både lärare och studenter om vad förslaget innebär.

Det är nätverket Vi äger tillsammans som står bakom dagens manifestation med syfte att på en nationell nivå visa studenternas åsikt i frågan.  Redan nu har drygt 350 personer anmält via Facebook att de kommer till manifestationen.

Andrea Malesevic är psykologstudent vid Lunds universitet. Hon är en av initiativtagarna till demonstrationen som ska hållas i Lund senare i eftermiddag.

Vad kommer hända? 

– Vi ska ha en manifestation utanför Universitetshuset. Det ska finnas en ljudbil med högtalare på plats och tanken är att det ska bli en folkfest med musik.

– Sen är det stora syftet att vi ska gå vidare och ha ett öppet möte om hur vi för studentkampen vidare. Att remissen om högskolestiftelser skickades tillbaka för vidare utredning är en liten delseger, men det är inte över än, säger Andrea Malesevic.

Var ska det öppna mötet hållas?

– Tanken är att vi ska gå in i en av universitetets lokaler för att diskutera. Det är offentliga byggnader där alla får vara och öppna för alla.

Remissen kom i juni och intensiv debatt fördes i september. Varför kommer manifestationen först nu?

– När regeringen la fram remissen var det under sommaren och blev inte uppmärksammad. Det har varit en informationsbrist och det är först nu vi vet vad som kan komma att hända. Nu är folk redo att kämpa mot den allmänna marknadsanpassningen av universiteten, säger Andrea Malesevic.

Text: Pontus Bark och Carl-Johan Kullving