"Vi ockuperade rektorns kontor!"

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Tre personer tog sig in i Universitetshuset, kastade frukt och krävde att få träffa rektor Per Eriksson. Aktionen ägde rum tidigt på torsdagseftermiddagen när Per Eriksson och prorektor Eva Wiberg satt i möte med förvaltningschefen.

Aktivisterna ska ha protesterat mot den pågående utredningen om att omvandla universiteten till stiftelser.

– Vi hörde att de skrek efter rektor. Det var tre personer som lämnade över en kravlista där man krävde att man skulle dra tillbaka utredningen, mera deg till studenterna och fler och billigare bostäder åt studenterna. Sen pratade de med rektor en stund innan de gick, säger Caroline Runéus, kommunikationschef på Lunds universitet.

Upplevde du det som hotfullt?

– Nej, det kan jag inte säga. Men jag vet inte hur andra har upplevt det.

Aktivisterna lade senare upp en bild på en banderoll med budskapet “Lägg ner utredningen” på Twitter. Där påstod man att ockuperat rektors kontor. I själva verket var det i förvaltningschefens administratörs kontor som bilden togs. Det säger förvaltningschefen Susanne Kristensson som sitter vägg i vägg.

– De sprang runt här med sin banderoll och vi hörde att de skrek “ockupation, ockupation”. Vi trodde att det var något skämt med karnevalen, säger hon.

Påminner om -68

Rektor Per Eriksson uppfattade aktivisterna som fredliga, men politiskt naiva.

– Jag frågade om de visste vad vi hade svarat till regeringen och det hade de inte riktigt koll på. Jag sa att ”Ni påminner om mig när jag var student 1968, för vi var kritiska till allting utom vår egen kritik”. De kom in där och visade upp sig och sa ett antal saker till oss, sen skildes vi åt.

– Regeringen har ju tagit tillbaka förslaget. Lite dålig tajming att bråka om det kan man tycka, fortsätter han.

Höjd beredskap

Säkerhetschef Per Gustafson kom själv till Universitetshuset när ockupanterna höll på att avlägsna sig.

– De mopsade sig, fotograferade mig och var maskerade. Innan jag träffade dem hade de kastat frukt, skrikit slagord och vält omkull stolar. De störde verksamheten och det är inget som vi tolererar, säger Per Gustafson.

Vad tror du händer på kvällens demonstration?

– Vi utgår från att det är ett trevligt initiativ. Sen finns det grupperingar som vill driva sina egna frågor. Men vi får väl se vad som händer, vi har förstärkt bevakningen, säger Per Gustafson.

En landsomfattande demonstration mot stiftelseutredningen är planerad att äga rum klockan 17 på torsdagen.

Text: Sebastian Hagberg och Carl-Johan Kullving