Studier utan tro på framtiden

- in Internationellt
@Lundagård

På University of Ghana utbildas många av Västafrikas framtida makthavare och politiker. Men i en av Afrikas mest stabila demokratier är tron på en framtid helt utan korruption och fattigdom mer ett önsketänkande än en stundande verklighet bland landets studenter.

På University of Ghana pluggar nästan 30 000 studenter, många av dem är Västafrikas framtida makthavare. Foto: Jakub Horák
På University of Ghana pluggar nästan 30 000 studenter, många av dem är Västafrikas framtida makthavare.
Foto: Jakub Horák

Klockan slår sju på University of Ghana denna kvava morgon. De korallfärgade väggarna sträcker sig högt upp mot taket där ett tiotal fläktar surrar för att förgäves försöka göra salen svalare. Röken från de brinnande små sophögarna utanför byggnaden blandas med starka kryddofter från diverse restauranger. Studenterna skrattar och hälsar ljudligt på sina klasskamrater. Andra sitter med sina smarta telefoner och utnyttjar salens oberäkneliga internetuppkoppling. Några lutar huvudet mot den främre bänkraden i ett försök att få så mycket sömn som möjligt innan dagens första lektion börjar.

Ghana har idag sex statliga och ett tiotal privata universitet runt om i landet. University of Ghana räknas som det främsta av dem alla. På grund av bristen på statliga resurser och otaliga student- och lärarstrejker är det få i landet som har en utbildning. Enligt UNICEF var dock cirka 80 procent av Ghanas unga läskunniga år 2011.

Bland studenterna i Accra finns en hopplöshet om vad man kan göra mot korruptionen i landet. Foto: Jakub Horák
Sudenter i Accra.
Foto: Jakub Horák

Ur klassrummets dörröppning kan man skymta den stora, ljusa hallen där tre kvinnor i färgglada klänningar och huvudbonader säljer bananer och kokbananchips till de förbipasserande studenterna. Ljuset från hallen bryts när en manssiluett uppenbarar sig i dörröppningen. Han är iklädd en traditionsenlig folkdräkt som avslöjar att han har ett ursprung från Ghanas norra delar. Han går sakta in i rummet. Väl framme vid katedern räcker hans assistent honom en whiteboardpenna.
– God morgon, säger han med en stark stämma.
– Kan någon nämna åtminstone en av de utmaningar Afrika står inför och förhindrar dess ekonomiska utveckling? Ett fåtal händer räcks upp medan andra börjar ropa ut sina förslag utan att bli tillfrågade.
– För enformigt jordbruk, ropar en tjej på främsta raden.
– Hög inflation och korruption, hörs det senare från den bakre delen av rummet.
En kille på tredje raden börjar nu skruva på sig och ropar lite tvekande:
– Men korruption är ju mer en kulturell sak, ehm jag menar, ett land ska väl inte behöva ändra sin kultur för att kunna utvecklas?

Professorn tittar nu med en utomordentlig förtjusning ut över klassen.
– Håller ni andra med? Är korruption en kulturell företeelse?
Ett högljutt sorl fyller salen. Efter en kvart är det omöjligt att höra vad någon säger och professorn avbryter.
– Det finns delade meningar om korruption är kulturellt betingat eller ej, men två saker är säkra. Ett: Om korruption är en kulturell företeelse så är den i sådana fall en global sådan. Två: Oberoende av detta är korruption skadligt för vårt lands och vår kontinents framtida utveckling.

Statsvetarstudenter diskuterar Afrikas framtida utmaningar. Foto: Lisa Carmack
Statsvetarstudenter diskuterar Afrikas framtida utmaningar.
Foto: Lisa Carmack

Att dagens föreläsning berör ämnet korruption kan anses passande. I takt med att Ghanas inkomster stiger har farhågor väckts om ökad korruption.
På en av ytterkanterna av klassrummet sitter Kojo  Mensah. Han studerar statsvetenskap med målet att en dag bli politiker i Ghana, precis som sin pappa. Han delar professorns åsikter om hur skadligt korruption är för landet men ser ganska mörkt på framtiden när det gäller att komma till rätta med problemet:
– Jag vet att det är fel och inte alls bra men jag måste ju också ha mat på bordet.
– Jag menar att det inte kommer spela någon roll vad jag försöker göra åt det. Ingen förändring kommer ändå att ske under min eller mina barns livstid. Det kommer bara sluta med att jag inte har råd att försörja min familj.

Kojo Mensahs tankar är inte unika. Att visioner saknas är snarare regel än undantag. Professor Kwesi Jonah har varit lärare i statsvetenskap i över 20 år och har utbildat flera av Ghanas ministrar och politiker. Jonah är väl medveten om problematiken men poängterar att korruption i politikeryrket inte handlar om fattigdom:
– De mest korrupta människorna i Afrika är politiker. I Ghana tjänar våra parlamentariker cirka 3 500 amerikanska dollar i månaden. En medelinkomsttagare tjänar ungefär 400 amerikanska dollar i månaden. Och då är inte alla andra förmåner inräknade. Så det handlar inte om fattigdom utan om girighet.
Ghanas framtida ledare tror inte att situationen kommer att förbättras inom det närmaste. Men Jonah väljer att se ljust på framtiden:
– Korruption är ett problem, men för varje år studenterna går här på universitetet så matas de med information om varför detta är dåligt. Jag väljer att se optimistiskt på framtiden.

Kojo Mensah heter egentligen något annat.

Fakta

[checklist]

Ghana University

  • University of Ghana ligger huvudsakligen i stadsdelen Legon i Accra och har 29 754 studenter.
  • Universitetetgrundades 1948 och är känd för att utbilda stora delar av Ghanas maktelit.
  • Att plugga humaniora sitt första år på universitetet kostar runt 1886 Ghana cedis, vilket motsvarar ungefär 5 700 svenska kronor.

[/checklist]

LÄS MER: ”Korruption brukar göda pessimism”

Text: Sofia Molin
Foto: Sofia Molin, Lisa Carmack, Jakub Horák

About the author

Lundagård är Sveriges äldsta studenttidning, grundad 1920.

Related Posts