Det finns inga dumma frågor

- in Spex, Studentliv

I ett djärvt försök tar Toddyspexarna med oss på en resa efter svaren på alla våra frågor. Även om långt ifrån alla frågor blir besvarade bjuder spexet på en mycket underhållande resa.

– Men om jag tar en ugnsfast form, vi är ju i öknen.

– Nej, du kommer aldrig kunna göra en fusion!

– Men om jag har ett par rejäla arbetshandskar som tål hög värme?

Ungefär så inleds Todddyspexet och ger en fin ingång till vart första akten utspelar sig. Vi får möta Drottningen av Saba och hennes resesällskap vid deras läger någonstans i Afrikas öken. De är på jakt efter svaret på frågan. Eller frågorna, närmare bestämt. Drottningen verkar nämligen maniskt besatt av att finna svaret inte bara på de stora livsfrågorna utan ALLA frågor. Skillnad mellan hud och hy? Bu eller bä? Hur långt tog sig svenska fotbollslandslaget i VM 1958?

Det tar en ganska lång stund innan man får grepp om vad spexets handling är. Men Toddy vågar stanna vid att göra handlingen till en jakt efter svar på livets frågor. Det är ett modigt grepp som de ska ha en stor eloge för att ge sig på. Men för publiken blir det stundom svårt att hänga med.

Särskilt lurigt blir det när Gud och Djävulen kastar sig in. Det går inte att göra handlingen till en kamp mellan det onda och det goda när ingen riktigt har listat ut vad frågan är.

I både landet Saba och i landet Israel verkar monarkin vara uppbyggd på sångfärdighet då både drottningen av Saba och Kung Salomo imponerar enormt i sina sångnummer. Särskilt starkt blir det när hela Stora salen fylls upp av drottningens tjänare då hon gör en storstilad entré.

Även Salomos tjänare Valis förtjänar att prisas för vad som måste vara Lunds spexhistorias djupaste basstämma vilken fick publiken att vibrera på stolarna långt efter att han slutat sjunga.

I förvirring kan man hitta mycket humor och det utnyttjar Toddy med bravur. Det är ett riktigt roligt spex och den som vill ha skratt kommer att bli mycket nöjd då manuset består av ett nästan oändligt antal ordvitsar och existentiell humor. Dessutom är det alltid kul att skratta åt någon annans olägenhet och när till och med Gud står och oroar sig över sin identitet kan man lugnas något över sina egna grubblerier om man har några.

Efter pausen tappar spexet fart och ett besök nere i Salomos gruvor gör sannerligen ingen klokare. Spexet kommer inte ge dig svaren på livets stora frågor men några svar ger det oss. När man talar till Gud är rätt pronomen hon, Gud är skrämmande lik Elsa från Disneys ”Frost”, och mäktiga män har i alla tider ägnat sig åt skrytbyggen oavsett om det är för att göra USA eller Israel ”Great again”.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Mest förvirrad: Drottningen av Saba

Bästa rekvisita: Tv-skärmarna från Postkodmiljonären

Bästa samspel: Sion och Valis

Roligaste låt: Vem ska JAG tro på?