Snart väljs Lunds nya superrektor

- in Aktuell

Vid årsskiftet avslutar Per Eriksson sin tid som rektor vid Lunds universitet. Margot Wallström, ordförande i universitetsstyrelsen, leder just nu arbetet med att hitta en efterträdare. Kraven som följer med jobbet är dock så höga att det tycks bli svårt att hitta den perfekta kandidaten.

Margot Wallström vid sin installation som ordförande för Lunds universitet år 2012. Foto: Jonas Jacobsson.
Margot Wallström vid sin installation som ordförande för Lunds universitet år 2012.
Foto: Jonas Jacobsson.

Hur mycket påverkar rektorsbytet en student?
– Det är en bra fråga. Jag hoppas att en framtida rektor vill synas, ha en tydlig profil och framföra egna åsikter. Vi vet ju alla att Per Eriksson till exempel drivit frågor om studentbostäder och gjort vissa saker för hemlösa. Sådant kan man tycka vad man vill om. Men det är bra att visa mod och civilkurage som ledare.

Vad kan studenter göra för att påverka rektorsvalet?
– Vi hoppas att studenter ska intressera sig, föra debatt och kanske nominera. Det är genom studenterna vi försäkrar oss om att vi lyckats. Om vi får nya studenter till Lund är det ett bevis på att undervisningen håller hög kvalitet och att det finns en bra studiemiljö.

Finns det någon egenskap den nya rektorn bör ha som Per Eriksson inte haft?
– Ja, det finns det säkert. Men det är inte vad rektorstjänsten handlar om. Det vi eftersöker finns beskrivet i en kravprofil. För vissa kanske det verkar som att vi önskar oss en person som knappt existerar. Men vi vill ju ha någon med många goda egenskaper. Alla har olika styrkor och svagheter. I slutändan blir det att väga och vikta de där olika sidorna mot varandra.

Vilka är chanserna för att det blir en kvinnlig rektor?
– Jag är optimistisk. Jag tror att vi kommer få många bra kvinnliga kandidater. Det är ett av våra mål och jag kan lova att jämställdhetsaspekten inte kommer glömmas bort. Vi diskuterar det alltid under våra möten med beredningsgruppen.

Uppsala universitets nya rektor ifrågasattes nyligen skarpt av sina vicerektorer. Kan krisen i Uppsala ha påverkat söklusten?
– Gensvaret när vi utlyst tjänsten har inte varit massivt. De flesta avvaktar, och det starka söktrycket uppstår nog mot slutet av processen. Men det kan säkert ha påverkat. Det är ett bevis på att pressen på en rektor kan vara stor. Det är säkert en tankeställare för många som tänkt kandidera. Jag tror däremot inte att det påverkar manliga eller kvinnliga kandidater olika. Kvinnor i karriären kanske redan har varit med om liknande situationer, så vissa kanske redan är beredda på pressen.

Vad blir den nya rektorns största utmaningar?
– Att fortsätta se till så att vi kan utbilda mycket och öka antalet utbildningsplatser. Vi har ett enormt söktryck och vill kunna ge en fortsatt bra utbildning. Men också att få fram duktiga forskare och skapa en positiv forskningsmiljö. En av rektorns större uppgifter är att hålla ihop ett brett universitet. Universitetet måste blomstra som helhet. En rektor behöver se alla delarna, och det är inte alltid lätt.

Om universitetet rör sig mot privatisering, kan det vara aktuellt med en företagsledare som rektor?
– Ärligt talat tror jag inte det. Reaktionen på det förra, undermåliga förslaget var för stark. Jag tror inte att det finns någon politisk majoritet för något sådant beslut, och det dröjer nog innan vi ser ett liknande förslag igen. Men vi varken utesluter eller förutbestämmer vilka som ska söka jobbet eller nomineras.

Det står i er kravprofil att den ni söker ska ha ”god förmåga att arbeta med arbetsmiljö-, jämställdhets- och mångfaldsfrågor”. Har ni varit dåliga på det?
– Det finns mycket att göra. Titta på antalet manliga och kvinnliga professorer, det är ofta besvärande könsstatistik. Arbetet med jämställdhet har blivit en del av det dagliga arbetet. Vi vill vara säkra på att det inte är främmande för en framtida rektor.

Fakta

[checklist]
  • Vem: Margot Wallström, ordförande i universitetsstyrelsen som är Lunds universitets högsta beslutande organ.
  • Aktuell med: Leder den beredningsgrupp som i september ska presentera ett förslag till universitetsstyrelsen kring vem som ska bli nästa rektor och prorektor.
[/checklist]