18 000 feminister i Stadsparken

- in Nyheter

På Siste april kommer nystartade Fi Studenter Lund, en del av partiet Feministiskt initiativ, ordna en kuddfylld oas i Stadsparken åt feminister. Vid dagens slut är målet att nio av tio sisteaprilfirare ska vara frälsta feminister.

Sanne Petersson är aktiv i Fi Studenter Lund, som ska arrangera en oas för feminister i Stadsparken under Siste april. Foto: Privat
Sanne Petersson är aktiv i Fi Studenter Lund, som ska arrangera en oas för feminister i Stadsparken under Siste april.
Foto: Privat

Nystartade och redan över 200 Facebook-likes. Fi Studenter Lund har ingen lång historia bakom sig men har snabbt etablerat sig i Lunds studentpolitiska landskap. Nu kommer de skapa en oas för feminister i Stadsparken under Siste aprilfirandet.
– Det ska finnas en trygg plats i Stadsparken för alla grupper som känner sig diskriminerade. Alla är välkomna, också de mest priviligerade. Alla som visar respekt får respekt, säger Sanne Petersson, evenemangsansvarig på Fi Studenter Lund.

Guldkant utlovas
För två veckor sedan höll Fi Studenter Lund ett konstituerande möte med val av styrelse och godkännande av föreningens stadgar. Skatteverket är nu i full gång med att hantera deras ansökan om att kunna ta emot medlemsavgifter. Hinner de få in medlemspengar utlovas guldkant på Siste aprilfirandet.
– Det kommer finnas musik, vi kommer pynta med tyger, filtar och kuddar. Har vi fått svar från Skatteverket och börjat få in medlemsavgifter kommer vi även bjuda på frukt och vatten, säger Sanne Petersson.

Gillas på Facebook
Trots att de är nystartade har Fi Studenter Lund fått 251 likes på Facebook. Detta i jämförelse med Lunds socialdemokratiska studentklubb som funnits sedan 1934 men bara har 239 likes, eller Moderata Studenter vid Lunds universitet med 410 gillare. I Fokus (10/2) stod nyligen att moderpartiet, Feministiskt initiativ, också fått mycket uppmärksamhet på Facebook. Samtidigt som Fi inte, med fyra månader till valet, bräcker fyra procentspärren i opinionsundersökningar. Att Fi Studenter Lund fått starkt gensvar tror Sanne Petersson beror på en ökad förståelse för feminism i samhället.
– Alla homepartyn tror jag har visat många att feminismen grundar sig i fakta och inte bara åsikter. Fler ser strukturerna och män känner inte att feminister hatar dem, säger hon.

18 000 feminister
Sanne Petersson verkar inte se några problem om det kommer lika många personer till FiStudenters oas som de har Facebook-likes.
– Då får vi göra oasen större. Eller ordna med flera små oaser. Det löser sig.
Frågan om FiStudenternas popularitet skulle vara en tillfällig fluga och att intresset skulle mattas av efter valet avfärdar hon.
– Vi i styrelsen är engagerade och våra medlemmar kämpar på. Politik pågår jämt och inte en dag vart fjärde år. Kampen tar inte slut efter valet.
Hur många feminister ryms i Stadsparken?
– Det brukar väl komma runt 20 000 personer dit? Vi kommer vara närvarande för frågor kring vad det innebär att vara feminist. Min bedömning är att nio av tio personer kommer vara feminister vid dagens slut. Så svaret är 18 000, säger Sanne Petersson.