Bloggaren: De kan inte komma undan med allt

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Jonathan Lundbergs blogginlägg om Malmö nation var startskottet för det som senare slutade i en anmälan om djurplågeri mot nationen.

I ett uppmärksammat blogginlägg vädrade Jonathan Lundberg, 20, sitt missnöje över Malmö nations hantering av sexuella trakasserier. Han redogjorde samtidigt för historier och rykten från nationen som han tyckte pekade på en osund nationskultur.

Fick rätt efter beskylld för lögner
Han beskylldes för att överdriva och ljuga i sin historieskrivning – men bara en knapp vecka efter publicering visade sig delar av hans historia stämma.

Efter en artikel om Malmö nations behandling av ålar på en sittning, valde Djurens rätt att lämna in en anmälan om djurplågeri mot nationen.

– Det kändes väldigt skönt. Inlägget har lett till att en fruktansvärd sak kan få konsekvenser. Det visar att personer som gör de här sakerna inte kan komma undan med vad som helst, säger han.

Stor uppmärksamhet
Hans inlägg uppmärksammades stort och fick en ordentlig spridning. Inlägget har närmare 6000 likes på Facebook och har legat till grund för att informationen kring Malmö nations tidigare sittningar kommit fram.

– Det känns häftigt att kunna uppmärksamma historien och att det kan leda till faktiska konsekvenser, säger Jonathan Lundberg.

Men tiden fram till avslöjandet kring Malmö nations eventuella djurplågeri var inte smärtfri för Jonathan Lundberg. När Djurens rätt valde att anmäla händelsen var det långt ifrån odelat positiva känslor hos bloggaren

– När Djurens Rätt polisanmälde blev jag först väldigt nervös. Min första tanke var att det skulle gå ut över mig, säger han.

Fått privata meddelanden från aktiva på Malmö nation
Anledningen var att han tidigare hade fått motta hård kritik för sitt blogginlägg från flera aktiva inom Malmö nation.

– Jag fick både privata meddelanden och kommentarer på Facebook och bloggen. Det pratades om att polisanmäla mig för förtal och på Jodel var stämningen riktigt hätsk mot ”Nyheter24-killen”, säger han.

Vilka hörde av sig till dig privat?
– Det var nästan bara personer från Malmö nation som ville försvara nationen på olika sätt. Det kan jag också förstå – det är en nation med stark nationskultur och många är lojala mot nationen.

Men det blev ingen mer kritik mot honom. De som tidigare kritiserat honom för sitt blogginlägg försvann och meddelandena ebbade ut.

Stort problem att ingen vågade anmäla
Han ser ett stort problem i att så många personer var på den nu anmälda sittningen, men att bara en av gästerna vågade anmäla. Nu hoppas han att nationen lär sig av sina misstag.

– Det viktigaste är att enskilda personer på nationen som känner att något är fel vågar resa sig upp och säga ifrån. Så var det nu också. Personen som anmälde djurplågeriet till Djurens Rätt sa att hen inte vågat säga ifrån på sittningen. Rädslan är alltid det största hotet mot förändring, säger Jonathan Lundberg.

Är du nöjd med ditt val att lämna ditt uppdrag på Malmö nation?
– Absolut. Jag tycker att det är jätteviktigt att markera när något känns fel  – det är det viktigaste, säger han.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

LUNCHTESTET: Malmö nation

Matsalen på Malmö nation är full av hungriga