Malmborgsderbyt – kampen om Lund sker på fotbollsplanen

- in Nationer, Nyheter, Reportage, Sport

I onsdags gjorde Göteborgs nation och Malmö nations fotbollslag upp om Lund. Det efterlängtade Malmborgsderbyt bjöd på dramatik, pyroteknik och en passionerad klack.

Kontrasten är påfallande redan på träningarna. Göteborgs nations lekfullhet mot Malmö nations beslutsamhet. En alla-ska-med mot en vinnarskalle. ”Göteborgarna” som tränar i solnedgång och ”malmöiterna” i blåst och duggregn dagarna innan derbyt.

Dagen D tågar Göteborgs hejaklack, Uhlin Ultras, in på Klostergårdens IP med ölburkar som blänker i solen och hög musik i en enorm högtalare. Uhlin Ultras fick sitt namn av ett misstag. När ultrasgruppen skulle bjuda in en Öhlin till gruppchatten blev det fel och en Uhlin fick inbjudan i stället. Det visade sig att Uhlin var en främmande man från Stockholm, vilket ledde till en hel del förvirring från hans sida. Ryktet gick att Uhlin skulle ta sig ned till Lund för att se matchen, men trots att han till slut inte dök upp, så bär ultrasgrupperingen hans namn.

God stämning på Göteborgs nations klack – Uhlin Ultras. Foto: Johanna Nilsson

Fiket Kajfe säljer bullar och hallongrottor. Ultras hoppar, sjunger och målar varandra med blå ansiktsfärg. När ”Snart skiner Poseidon” dånar ur högtalaren omfamnar de varandra, vajar med händerna i luften och sjunger med.

På Malmös del av läktaren sitter fansen ned och pratar lågmält, trots att de knappast kan göra sig hörda när Håkan Hellström dånar från Göteborgssidan. En ensam skylt med namnet ”Lukas” är all rekvisita de har med sig.

Uhlin Ultras snappar upp situationen och börjar skandera ”Var är Malmös klack?” samtidigt som ett nytt tåg av människor fyller på den blå klacken.

Framför det blå publikhavet har Malmö sin avbytarbänk som får höra hur göteborgarna jobbar hårt för att både peppa sina egna och psyka motståndarna.

Trots att Göteborg har en tolfte spelare på läktaren, så är det Malmö i sina röda tröjor som sätter fart efter avspark och får en farlig hörna. Malmö sätter direkt hög press på Göteborg och inleder aggressivt.

Den hårda pressen från Malmö ger resultat och de vinner bollen högt upp på planen och kan fortsätta att skapa målchanser. När Malmö missar ytterligare en målchans genom att skjuta bollen långt över ribban är den blå klacken inte sena med att svara med några väl valda rader från Ted Gärdestads gamla dänga ”Som en satellit, satellit, ohh”.

I den tionde matchminuten nickar Malmö bollen i ribban och ett sus går över planen. Men strax därpå efter en dribblingsräd kan Marcus Rydberg kyligt peta bollen till höger om målvakten och lägga in 1-0 målet för Malmö.

Göteborgs tränare, Nils Lindberg, ger instruktioner till spelarna – klädd i kostym. Foto: Johanna Nilsson

Göteborgs tränare, Nils Lindberg, vankar av och an i kostym vid sidlinjen, långt utanför den tekniska zonen, som ingen verkar bry sig om. Båda lagens avbytare står vid linjen och skriker och gestikulerar. Domaren, som mest rör sig i mittcirkeln, reagerar inte på det, men blir tvungen att säga till Göteborgs klack att inte använda visselpipor då det gör spelarna förvirrade.

För publiken är det också något förvirrande att alla i Göteborgslaget har nummer 15 på sina blå tröjor. Anledningen? Det är billigare att beställa tröjor med samma nummer och då blev 15 ett självklart val, eftersom deras nationsklubb heter Kajplats 15.

Malmö visar upp sig i första halvlek, de har kontroll över matchen och ger inte många chanser till motståndet. Det syns att de brukar spela tillsammans som korplag. De spelar bättre tekniskt, fysiskt och i luftrummet. Spelarna är bekväma med bollen, har ett disciplinerat spel och kommer med flera imponerande sekvenser.

Göteborg får kämpa för att hålla Malmö borta från straffområdet. När Göteborg väl vinner bollen tar ivern över och passningsspelet blir lidande. De slår i väg bollen för snabbt och får jaga igen.

Malmös spelare brukar spela tillsammans som korplag. De spelar bättre tekniskt, fysiskt och i luftrummet. Foto: Johanna Nilsson

Medan Malmö visar upp finliret och sin tekniska förmåga visar Göteborg upp viljan och envisheten. Det blir tydligt att Malmö vill spela sig fram med många fötter i mitten medan Göteborg vill bryta och lägga långbollar på sina anfallare.

Taktiksnack inför andra halvlek. Foto: Johanna Nilsson

I slutet av första halvlek börjar det släppa något för Göteborg. De har några lysande sekvenser och får till några bra avslut, men Malmös målvakt Fredrik Åkesson gör flera imponerande räddningar.

När domaren blåser igång andra halvlek kliver ett nytt Göteborg fram. Även klacken tar fram nytt krut, i form av en bengal med illaluktande blå rök. Röken blåser in på planen och lägger sig som ett dis över högerkanten i någon minut innan de lundensiska vindarna skingrar den.

Taktiksnacket i halvlek verkar ha gett resultat. Kvitteringen kommer nästan direkt efter avspark. Göteborg är hungriga och lyckas spela sig igenom Malmös försvar. Efter en kaosartad situation i straffområdet med många spelare och flera studsar, kan Elias Perätalo skicka in 1-1 för Göteborg. Klacken är inte sena med att fira och tar fram mer pyroteknik som lyser rött.

Plötsligt har Göteborgs tränare, Nils Lindberg, bytt kostymen mot det blå stället och är med på planen. På träningen gjorde han hattrick, men i matchen blir det bara ett snabbt inhopp innan han springer av planen och tar på sig sin vita skjorta igen.

Malmö blir klart stressade av kvitteringen och börja spela med långa bollar, precis som motståndarna, innan de återfår sin disciplin och etablerar ett passningsspel. Men Göteborg fortsätter att bjuda på motstånd.

Efter ett par farliga chanser för båda lagen återtar Malmö kontroll över matchen och från minut 55 till 65 är det Malmö som briljerar. De visar igen upp det fina samarbetet från första halvlek och bjuder på många tekniska delikatesser. Men de lyckas inte riktigt få till avgörandet, mycket tack vare Göteborgs Hugo Hedman som sliter hårt mellan stolparna.

Stämningen är nervös från båda håll. Båda sidor frågar konstant Lundagårds utsända vad klockan är. Göteborg vill ha slutsignal för att få till ett avgörande på straffar, medan Malmö vill vinna på ordinarie tid.

Nervösa sista minuter på Malmös avbytarbänk. Foto: Johanna Nilsson

Samtidigt har Malmös avbytare tröttnat på Göteborgs klack som hoppar och sjunger oavbrutet. De kommer med sura kommentarer mot klacken, motståndet och domaren. De tar sig från sidlinjen och sjunker ned på bänken.

De sista tio minuterna ligger malmöiterna på hårt medan göteborgarna ser trötta ut. Ändå kan Malmö inte få bollen över mållinjen.

Göteborgs tränare skriker om ett byte, men blir överröstad av sin egen klack. Han springer upp på läktaren och ber killen med megafonen att skrika ut bytet.

I slutmintrarna byter Malmö sin målvakt i tron om att det är straffläggning som kommer att avgöra derbyt. Men Göteborg lyckas kontra och det blir högermittfältaren, Erik Axelsson, som kommer farande och kan skicka bollen mot mål. Bollen rullar i vad som ser ut som slowmotion mot mållinjen samtidigt som en av Malmös mittbackar försöker hinna i kapp. Men det är någon sekund som avgör och mittbacken är för sen, 2-1 målet är ett faktum.

Bakom stängslet tittar några yngre killar storögt på studenterna som springer runt, viskar och pekar på olika spelare. En kille drar sin kompis i tröjan och pekar på all pant som ligger slängd under läktaren, men kompisen bara skakar på huvudet och pekar mot planen.

De tre sista minuterna av matchen är intensiva, Malmö försöker gång på gång att komma till avslut men blir stoppade av Göteborgs backar som sparkar bollen så långt bort på andra planhalvan de kan. Frustrationen växer och flera av spelarna på bänken sitter med huvudet i händerna.

När slutsignalen ljuder stormar Göteborgs klack planen med pyroteknik och vrål. De omfamnar spelarna och bildar en cirkel. Glädjetjuten hörs över hela Klostergården. Ansiktsfärgen smetas runt och byter ansikten. Göteborgs nation är vinnarna av Malmborgsderbyt och kungarna av Lund.

Glädjerus bland göteborgsspelarna när slutsignalen ljudit. Foto: Johanna Nilsson

Malmös spelare tackar domaren och byter om vid sin avbytarbänk.

– Om vi hade satt våra lägen hade vi vunnit med 6-2, men det gör vi inte. Bara att applådera, säger Daniel Milde, idrottstjänsteman vid Malmö nation, efter matchen.

Nils Lindberg, Göteborgs nations idrottsförman, är betydligt gladare:

– Fy fan vad härligt. Så starkt, trots 1-0 underläget.

Den enda kvinnan på planen, Elin Holmgren, även hon idrottsförman vid Göteborgs nation, är lika glad:

– Det gick ett rykte om att vi skulle torska med tvåsiffrigt så det känns bra.

Göteborgs nations tränare Nils Lindberg och idrottsförman Elin Holmgren håller tacktal till det segrande laget. Foto: Johanna Nilsson

Se fler bilder från matchen nedan!