Möt människorna bakom studenternas egen ”michelinguide”

- in Intervju, Nationer, Studentliv

Lunds nationer erbjuder en uppsjö av aktiviteter och event, däribland luncher. Lundagård har lunchat med gänget bakom Instagramkontot "@nationsmatlund", för att snacka hissar, dissar och matupplevelser att minnas.

Gruppen bakom ”nationsmatlund” (f.v.)
Alexander Fridriksson, Edvin Wallentin,
Ebba Kvarnebo Sunnergren, Ella Rydberg,
Agnes Morano.
Foto: Edvin Belin

Lundagårds utsända slår sig ner till bords på Östgöta nations onsdagslunch tillsammans med kompisgruppen bakom ”nationsmatlund”; Ella Rydberg, Ebba Kvarnebo Sunnergren, Edvin Wallentin, Agnes Morano och Alexander Fridriksson, alla juriststudenter på Lunds Universitet. 

Instagramkontot, som för tillfället har drygt 290 följare, skapades hösten 2021 mitt under corona-pandemin. Då nationernas andra verksamheter sålunda var stängda, åt vännerna mycket på deras luncher, och det var så idén till kontot föddes. 

– Det fanns ingenting annat man kunde göra på nationerna under pandemin, vi började alla VT21, så vi gick och åt på många luncher och tänkte “ja men det hade varit en rolig idé att recensera dem!” säger Ebba Kvarnebo Sunnergren.

Flera av dem beskriver att de som novischer inte visste att man kunde äta lunch på nationer, och gärna vill sprida budskapet till nya studenter i Lund. 

– Vi saknade ett sånt här konto för studenter kände vi själva, det fanns liksom ingen “michelinguide” för nationsluncherna. Vi vill att nationen ska ha bra luncher, lägga ner pengar i budget på det, och det är ju helt beroende på hur många som kommer på dem, menar Ebba Kvarnebo Sunnergren.

Vilka nationer får då “michelinstjärnor” i gängets ögon? 

–  Göteborgs nation har generellt otroligt bra luncher. Deras lägstanivå är väldigt hög, det är sällan att det är en total flopp på Gbg:s. Jag tror att alla våra bästa måltider har varit just hos dem, berättar Edvin Wallentin.

Edvin Wallentin är ett fan av
Göteborgs nationsluncher.
Foto: Edvin Belin

De andra instämmer, och spekulerar på varför just Göteborgs nation har lyckats med lunchen så bra. Ebba Kvarnebo Sunnergren och Ella Rydberg nämner deras begränsade antal portioner, och lunchens höga budget. Agnes Morano poängterar att Göteborgs nation brukar laga sina efterrätter på plats samma dag.  

– Kladdkakan kommer ut ur ugnen varm… säger Alexander Fridriksson drömskt.

Vidare beskriver de deras bästa matupplevelser på Göteborgs nation

– För min del var det nog en pulled pork taco med stekt majs och picklad rödlök, berättar Ebba Kvarnebo Sunnergren. 

Hon slår också ett slag för Lunds Nation:

– Lunds hade Burgers och shakes* på kvällarna för länge sedan, det var gott det också! 

Att det finns stereotyper kring vilka personer som dras till olika nationer är det ingen som kan förneka, och vännerna menar att de lever vidare i deras mat, exempelvis Göteborgs Nations rykte som en nation för “trendmedevetna”. 

– De lagar ju jättemycket så här; fisktacos, att det liksom är lite trendigt och finsmaktligt, säger Agnes Morano. 

Ella Rydberg tar en bild
av lunchen på ÖG:s.
Foto: Edvin Belin

Malmö nations beryktade ”snobberi” tycker de också se speglas i deras lunchservering 

– De har flaskor av fin champagne i deras bar, till exempel, det märker man ju när man går in och äter, berättar Edvin Wallentin.

– Malmö brukar också ta stolthet i att vara lite fina och följa trender på sociala medier, något som stämmer in på den bilden man har av Malmö nation. Sedan att deras bemötande är lite extra fint, att de försöker få det att bli mer av en restaurangupplevelse, berättar Alexander Fridriksson.

Men det finns även gemensamma nämnare bland alla nationernas lunchverksamhet, menar vännerna. Bland annat serveras det mycket pastarätter, något som gänget spekulerar kan ha att göra med dess billiga styckpris. Ett par av dem nämner även att det under förra året serverades mycket från det asiatiska köket; ramen och japanska köttbullar. 

Hur vännerna bedömer luncherna varierar från person till person, menar Edvin Wallentin. 

– Såklart tänker vi på smak, service och upplägg. Jag tror alla har sin sak som de tittar på lite extra; men själva helhetsintrycket är viktigt, berättar han.

Lunchen är uppäten, och borden dukas av. Lundagårds utsända tackar för det trevliga sällskapet och lämnar Lunds egna matkonnässörer med en proppfull mage. 

Tre snabba med @nationsmatlund

Skärmdump av
instagramkontot
”nationsmatlund”.

BÄST LUNCH:

Göteborgs nation

BÄST SERVICE

Kalmar nation

BÄST ATMOSFÄR

Efter en livlig diskussion träder tre alternativ fram: Kalmar nations innergård (där det ibland hörs musik från intilliggande gator), Sydskånska nationen och Lunds nation. 

*Burgers and Shakes arrangeras fortfarande på torsdagar på Lunds nation