”Kraftig mansdominans på Karriärcenter”

- in Debatt
@Lundagård

Dominansen av män har varit stor bland de inbjudna vid årets arrangemang av Karriärcenter på Ekonomihögskolan.

Är det att betrakta som genusblindhet – eller ointresse från arrangören, undrar studenten Kristina Ingemarsdotter Persson.

”Det handlar om att arbeta för kvinnor och mäns lika rätt i frågor om arbete, anställning och andra arbetsvillkor samt karriärmöjligheter i arbetet.” Det skriver Ekonomihögskolan på sin hemsida. Såväl universitetet i stort som Ekonomihögskolan säger sig verka för en jämställd studiemiljö i sina respektive jämställdhetspolicys.

Ändå är det lätt att få intrycket att karriär och framtida arbete är frågor som primärt rör män. När Ekonomihögskolans Karriärcenter under våren bjöd in till kontaktkonferens på temat ”den nya företagsamheten” var endast en av åtta föreläsare kvinna.

Mansdominansen toppades av att en manlig operasångare tillsammans med Lundaspexarna underhöll vid middagen.

Det var dock ingen engångsföreteelse. Vid en granskning av Karriärcenters samtliga arrangemang under läsåret framgår att åtta av totalt 42 föreläsare är kvinnor. 30 är män medan det inte framgår vilka övriga föreläsare har varit.

Än mer slående blir snedvridningen när vi tittar på antalet seminarier då kvinnor har föreläst: 5 av 24 stycken.

Det trots att det är lika många kvinnor som män som besöker arrangemangen, enligt Anna Månsson som arbetar med Karriär.

Varför är det då en sådan övervikt på manliga representanter när det gäller information och inspiration inför en framtida karriär? Är det brist på framgångsrika kvinnor?

Det vet vi att det inte är. Bjuds lika många kvinnor som män in men kvinnorna tackar nej?

Det är förstås en möjlighet. Om jag hade arbetat med Karriärcenters verksamhet och märkt en sådan tendens vore det naturliga att låta nästkommande konferens ha temat ”Varför kommer inte kvinnorna?”

Jag är rädd att vi kan anta att Karriärcenter i sin planering helt enkelt inte tänker i termer av genus och jämställdhet – detta trots att Ekonomihögskolan har en ambitiös jämställdhetsplan. Teman på årets arrangemang har inte en enda gång tangerat frågor om jämställdhet. Är det att betrakta som genusblindhet – eller ointresse från arrangören?

Karriärcenter tror sig kanske arrangera neutrala och generella seminarier av allmänintresse men tar därmed inte hänsyn till att vi konkurrerar på en arbetsmarknad där:

– kvinnor, men inte män, tenderar att få frågor på anställningsintervjuer om hur de ska hantera kombinationen arbete och familj.

– män och kvinnor redan i början av karriären hamnar på olika befattningsnivåer.

– kvinnors ingångslön ligger tusen kronor under mäns.

Representation är en av de faktorer som spelar roll för en jämställd utveckling. En annan aspekt av stor vikt är att också män som talar om könsroller, makt och strukturer lyfts fram samt att vi minns att kvinnor av naturen inte är genusmedvetna jämställdhetsförkämpar.

Karriärcenter har misslyckats med dessa båda perspektiv. I den nya företagsamheten går det uppenbarligen en kvinna på åtta män.

Eller har det varit temaår – mäns karriär på Karriärcenter efter för många års övervikt av kvinnor?

Kristina
Ingemarsdotter Persson
Arkivfoto 2006: Anna Sandberg