Rektorn ska sätta dit fuskarna med nytt system

- in Nyheter
@Lundagård

Till höstterminen 2008 kan hela Lunds universitet ha ett system för plagiatkontroll. Att köpa in systemet beräknas kosta 840 000 kronor. Men ingen vet om det är effektivt.


Rektor Göran Bexell har beslutat att köpa in textsökningsverktyg till hela universitetet. Dessa ska användas till att hitta plagieringar i uppsatser. Men rektorn tycker inte att fusket är ett stort problem.

– Nej, jag tycker inte det. Inte i relation till hur många studenter vi behandlar men så fort det förekommer är det ett problem, säger han.

Snarare verkar det vara trycket från andra universitet och media som lett fram till beslutet.

– Mediebilden blir lite speciell när det kommer en artikel efter varje möte med att si och så många studenter vid Lunds universitet har fällts för fusk. En risk med dessa rapporter är att det skapar en negativ bild, säger Göran Bexell.

Även Karl Agerberg på planeringsenheten som skrivit beslutsunderlaget menar att det ligger i tiden.

– Det finns ett yttre tryck på att vi ska genomföra det här. Många har köpt in det, det råder en trend i universitetsvärlden, säger Karl Ageberg.

Man har inte heller frågat efter studenternas syn på saken.

– Nej, det har vi faktiskt inte. Det är en stor brist, vi kan se att vi borde ha varit tydligare i dialogen inför beslutet, säger Karl Ageberg.

Osäkerhet bland lärare

Antalet fall av fusk varierar från år till år med en viss successiv ökning. Under förra året fälldes 45 studenter i disciplinnämnden varav större andelen var ärenden som rörde plagiering.

– Men det som upptäcks är antagligen bara toppen av ett isberg. Det är väldigt svårt att veta hur många som egentligen fuskar, säger rektor Göran Bexell.

Men många ärenden når aldrig disciplinnämnden. Ann Börjesson på biblioteksdirektionen som ska sätta beslutet i verket tror att det finns en stor osäkerhet bland många lärare i hur man ska hantera plagiat.

– För en lärare är det mycket obehagligt att upptäcka att en student fuskar, säger Ann Börjesson.

Ingen utvärdering

Någon utvärdering av de textsökningsverktyg som redan finns tillgängliga på universitet har inte gjorts inför beslutet.

Fram tills nu har det varit upp till varje enskild fakultet eller institution att köpa in så kallade textsökningsverktyg. Dessa används för att hitta plagieringar i uppsatser och hemtentor.

När beslutet fattades visste man inte vilka institutioner som använde sig av textsökningsverktyg.

– Jag tror inte man har gjort någon systematisk utvärdering här men i till exempel Umeå har det gjorts, säger Karl Ageberg.

Rektorn hävdar att han inte varit helt medveten om att det inte funnits någon utvärdering som legat till grund för hans beslut.

– Någon sådan utvärdering hade varit bra om det hade gjorts innan, säger Göran Bexell.

Det har inte heller gjorts någon undersökning av vilket av de två verktygen Urkund och Genuine Text som är lämpligast.

– Men jag hoppas att man nu när beslutet är fattat samlar in information om vilket system som är bäst, säger Göran Bexell.

De vanligaste systemen är Urkund som sex institutioner använder och Genuine Text som finns på fyra program och en institution vid Lunds universitet.

När det gemensamma systemet tagits i bruk ska i stället alla institutioner som vill kunna använda sig av det.

Färdigt till hösten

Om allt går enligt planerna ska något av systemen börja användas redan till hösten.

Claes Rossby, VD på Genuine Text, bekräftar att det kan gå snabbt att få tillgång till textverktyget.

– Uppsala Universitet har redan ett ramavtal med både Genuine Text och Urkund där priser, avtal och regler är färdiga. Lunds universitet behöver bara ansluta sig till det, säger han.

bexell2el.jpg

Göran Bexell tycker inte att fusk är ett stort problem vid Lunds universitet

Text: Josefin Pehrson
Foto: Emil Langvad