LTH avbildar 8 000 års historia

- in Kultur & Nöje, Nyheter
@Lundagård

När LTH, Malmö museer, Kustbevakningen och Länsstyrelsen samarbetar uppstår inte direkt ljuv musik. Däremot andra uppskattade ljudvågor. Dessa sänds ned mot havsbotten, studsar och genererar en ekolodsbild.

Resultatet hittills är ungefär ett upphittat skeppsvrak per dag.

I Kämpingebukten söder om Falsterbokanalen ligger Lunds universitets eget fartyg, Carolina. Under henne hänger en side-scan sonar, som genom att sända ut och ta emot reflekterade ljudvågor åt sidorna avbildar havsbottnen.

Än mer avancerat är det flerstråliga ekolodet på båten bredvid. Det kombinerar 500 ljudstrålar med GPS och genererar tredimensionella bilder.

Förlist fartyg från 1897 hittat

Carolina deltar i ett samarbetsprojekt mellan flera intressenter. Gemensamt för alla är att de letar efter föremål under vatten, allt ifrån stenåldersboplatser till nedskjutna flygplan från andra världskriget.

Ännu har ingetdera hittats, men däremot fem förlista fartyg. Ett av dem, 37 meter långt, är redan identifierat. Erna av Nexö gick på grund 1897 lastat med nio passagerare, tretton kreatur samt styckegods.

Kjell Andersson är forskningsingenjör inom teknisk geologi och LTH:s representant i projektet. Han hade dykcertifikat redan innan hans nuvarande studenter kunde gå.

– Det bästa med undersökningen här är själva samarbetet. Vi har så mycket att ge varandra och det finns en enorm vilja att ta reda på nya saker.

_mg_9993.jpg

Kjell Andersson på universitetets båt Carolina

Satsar på kartan

Att LTH engagerar sig i den här typen av projekt är självklart för Kjell Andersson.

– Land och vatten… det är ingen stor skillnad! Vi koncentrerar oss på en plats för att kunna göra en noggrann karta, likaväl som en karta över exempelvis Lund.

Det är i första hand den tekniska aspekten som intresserar.

– Utvecklingen är viktig. Vi vill visa möjligheterna, att det går att genomföra.

Kustbevakningen Region Syd uppskattar också samarbetet. Dels används den senaste undervattenstekniken, vilket ger en chans att testa utrustning som de egna fartygen kan ha nytta av.

Dels står Sverige inför ett stort problem när sjunkna fartyg från krigstiden blir i allt sämre skick. Oljetankar rostar sönder och innehållet måste tas omhand innan det är för sent. Trålaren Vapper, som förliste i Falsterbobukten 1994, utgör ett perfekt studieobjekt.

Boplatser under vatten

Jan Öijeberg, förste antikvarie vid Malmö museer/Malmö Kulturmiljö, finns på plats för att lokalisera 8 000 år gamla boplatser.

Jägarstenålderns befolkning bodde i inlandet under hösten, men tillbringade vår och sommar vid havet. Eftersom den skånska kustlinjen har höjts sedan dess ligger kustboplatserna nu under vatten. Just vid Falsterbo har flintredskap, ben och horn spolats upp på stranden.

– Normalt finns inga resurser för den här typen av undersökningar, eftersom havsbotten sällan exploateras. När lämningarna inte hotas får de ligga kvar.

Till skillnad från skeppsvraken 10 till 20 meter under ytan, befinner sig arkeologerna på 2 meters djup. Med ejektorsug, en dammsugare för undervattensbruk, letar de systematiskt efter fynd.

– Det är en metod som vi aldrig har provat förr, att bestämma boplatsernas utsträckning genom att ta prover längs punkter på en linje.

_mg_0074.jpg

Jan Öijebergs kolega med en ejektorsug

Undersökningarna pågår mellan den 28 april och 9 maj.

Läs mer på www.vartmarinaarv.se

Text: Rebecka Erntell
Bild: Sebastian Bencsik