Tusentals i demonstration för Palestina i Malmö – ”Universitetets bristande respons är sorgesam”

- in Aktuell, Nyheter

Tiotusentals personer samlades i Malmö för att protestera mot EBUs beslut att låta Israel delta i årets Eurovision Song Contest. Evenemanget arrangerades av kampanjen “Stoppa Israel”, och oron inför konflikter på plats under dagen har varit stor. I praktiken blev det emellertid ett ordningsamt demonstrationståg som gick mellan avspärrningar och polisbilar.

Fem personer står väntandes vid ett övergångsställe. De är iklädda glittrande, röda baskrar och samtalar skrattandes på franska. Snett bakom dem ställer sig en trio i allvarsam tystnad. Två av dem har skyltar lutade mot höfterna, med tjock text i stort tryck. En uppsnurrad flagga i rött, grönt, vitt och svart guppar i en av deras väskor när trafikljuset slår om till grönt. 

Från butikerna spelas veckans pop-hits och vid uteserveringarna surrar det av småprat, men det är ingen vanlig torsdag i Malmö. Den 9 maj är det nämligen dags för den andra semifinalen i Eurovision Song Contest, något det finns blandade känslor kring i staden. Samtidigt som riggandet inför sångtävlingen färdigställs, förbereder sig många för att demonstrera i protest mot den. 

En mindre konfrontration uppstod mellan en man bärande en israelisk flagga och en man från den propalestinska demonstrationen. Situationen de-eskalerades med hjälp av polis och andra demonstranter. Foto: Isak Aho Nyman.

Redan vid klockan två börjar små folksamlingar bildas på Stortorget i Malmö. Framför statyn av Karl X Gustav överröstar en sångare iklädd den palestinska flaggan som mantel nästan det dova surret av en polishelikopter ovanför. 

När en man bärandes den israeliska flaggan närmar sig torget börjar spridda utrop höras, och snart befinner han sig i mitten av en folksamling. En äldre man rör sig inåt i cirkeln. Han är iklädd en väst gjord av kartong, med bilder på palestinska barn som fallit offer för Israels bombningar. Stämningen är upprörd men situationen upplöses lugnt av meddemonstranter och polis, och mannen med den israeliska flaggan avlägsnas innan någon konfrontation sker. 

En dryg timme senare, när demonstrationen ska börja, är torgytan ett hav av människor. De flesta står vända mot ett lastbilsflak där en ung kvinna talar till folkmassan i megafon. Spridda ramsor ropas i klungor längre bak.  

Aitzkoa Lopez är på sin första Palestinademonstration med ”scientist rebellion”. Foto: Isak Aho Nyman.

Mellan mindre pappskyltar och böljande flaggor hålls stora banderoller upp av representanter från olika organisationer som vill visa sitt stöd för Palestina. En av grupperna är Scientist Rebellion, ett internationellt nätverk av forskare och akademiker vars plakat idag lyder “Scientists for a free Palestine”. 

–Detta är första gången vi närvarar på en propalestinsk protest som Scientist Rebellion, berättar Aitzkoa Lopez som håller upp banderollens vänstra sida.  

–Vi har ett stort fokus på klimat och social rättvisa, och ser hur kolonialism, imperialism och krig är stora anledningar till varför vi idag är mitt i en klimatkris och ett politiskt sammanbrott. Vi försöker därför visa solidaritet med människorna som förtrycks. 

Akutläkaren Isabella Kongstad vill belysa
de vårdarbetare som mist livet i Gaza.
Foto: Isak Aho Nyman.

I närheten syns en handfull personer i sjukhuskläder samlade under en banderoll med texten “Health Workers For Palestine”. 

–Vi är ingen organisation, utan ett sätt för sjukarbetare att ena sig som en positiv kraft. Vi protesterar mot folkmordet, och för alla sjukvårdsarbetare som har mist livet och blivit attackerade i den väpnade konflikten, förklarar akutläkaren Isabella Kongstad.  

Isabella har själv bidragit till att samla kollegor till protesten, och är glatt förvånad över den stora uppslutningen. 

–Det blir mer självförtroende när det är mer folk, liksom. Är det en liten demonstration blir det svårare att känna budskapet som man proklamerar för. 

Hedvig Sävenryd, nationsombud på
Smålands nation är på demonstrationen
med gruppen ”Lund Students for Palestine”.
Foto: Isak Aho Nyman.

En annan grupp personer står i närheten av en banderoll av organisationen Lund Students For Palestine. Flera av dem har länge engagerat sig i protester mot Israels krigsföring. 

Jag tycker det är en konflikt som gör en väldigt ledsen. Universitetets bristande respons är sorgesam, och det är svårt att känna att man blir representerad i Lund, säger Hedvig Sävenryd, nationsombud vid Smålands nation.  

Hen hoppas att den omfattande närvaron på demonstrationen ska påvisa universitetets ansvar att uttala sig om konflikten. 

–Vi hoppas att man inser att det är politiskt att inte säga någonting om Palestina, och att man ser att det finns ett jättestort folkligt motstånd mot vad man håller på med. 

Att den reserverade hållningen hos västerländska institutioner, politiker och media tenderar att gynna Israel verkar för många ha kristalliserats i och med beslutet att fortsatt inkludera Israel i Eurovision Song Contest.  

Detta påpekas av bland annat Abdalla, en före detta student vid Lunds universitet: 

–Det är i högsta grad en politisk handling att låtsas att Eurovision inte är politiskt. De sparkade ut Ryssland efter invasionen i Ukraina, men Israel välkomnas? 

Demonstrationståget gick från stortorget och upp mot Triangeln där det vände för att avslutas på mölleplatsen. Foto: Isak Aho Nyman.

Trots ämnets tyngd och deltagarnas upprördhet betonar många vikten av att ha en lugn och optimistisk inställning. 

–Det har blivit lite mer spänt på sistone, med polisnärvaron och så, men det är en riktigt positiv stämning. Det finns musik, och människor är här för att uttrycka sig på ett demokratiskt och fredligt sätt, säger Abdalla. 

När demonstrationen rör sig från torget utmed Malmös gator hörs och syns de på långt avstånd. Ramsor ropas ut i megafoner och får gång på gång ett eko från folkmassan. Längre fram i paraden stiger ett disigt rökmoln i vitt, rött och grönt mot himlen.  

Eva Parck har åkt från Halmstad för att
delta i demonstrationen. Foto: Isak Aho Nyman.

Vid halv sex närmar sig processionen Mölleplatsen. Fyra polisbilar ledsagar folkmassan förbi Malmöhus slott och vidare in i grönskan, där kvällen ska fortsätta med musik, tal och dans. Längst fram i tåget åker tre äldre kvinnor i rullatorer, åtföljda av ett tiotal människor bärandes stora palestinska flaggor. Bakom en bred banderoll med texten “häv ockupationen i Palestina” följer den till synes oändliga folkmassan, som fortfarande efter en och en halv timme skanderar och sjunger medan de går. 

–Jag hoppas att det kommer visas, för det har varit väldigt tyst i media. Det måste vara svårt att tysta ner en sån här stor demonstration, menar Eva Parck, som kommit från Halmstad för att delta. 

–Att protesterna syns, det är det viktiga. Att de inte går att tystas ihjäl. 

Mediauppbådet var stort redan innan demonstrationen börjat röra på sig. Foto: Isak Aho Nyman.
Exakt hur många som deltog demonstrationen är svårt att uppskatta. Till Dagens nyheter rapporterar polisen mellan 10 000-12 000 personer. Foto: Isak Aho Nyman.

Klockan 18:00, ungefär samtidigt som demonstrationen når Mölleplatsen, börjar en annan manifestation i Malmö. På Davidshallstorg har ett hundratal personer samlats för att visa sitt stöd till Israels deltagande i Eurovision. Torget är omringat av tung bepansrad och beväpnad polis och man har kallat in förstärkning från både Danmark och Norge. 

– Det var ett femtiotal personer från demonstrationen som ville komma in här, men det sköttes väldigt snyggt av deras egna funktionärer. Allt har gått lugnt till, säger Gunnar Ricknell, avdelningschef på särskild polistaktik till Sydsvenskan.

En parallell manifestation till stöd för Israels deltagande i Eurovision ägde rum på Davidshallstorg. Foto: Isak Aho Nyman.