Demonstranten: ”Jag kommer att stå fast här”

- in Nyheter

Albin Lundholm, ordförande för Marxistiska studenter i Lund, är en av dem som närvarar under tältaktionen i Lund. Han uppmanar bland annat universitetsanställda att gå ut i strejk.
– De har mer makt än studenterna, säger han.

Under tisdagsmorgonen inleddes flera propalestinska tältaktioner på olika universitet runt om Sverige. I Lund har demonstranterna slagit upp tälten i Lundagård, precis utanför kungshuset, där Lunds universitets rektor har sitt kontor.

En av demonstranterna är Albin Lundholm. Han säger att han ställer sig bakom de krav som Lund Students for Palestine riktar mot universitetet.

– Students for Palestine vill att Lunds universitet ska göra ett stöduttalande till Palestina, på samma sätt som det gjorde till Ukraina (efter Rysslands invasion 2022), säger Albin Lundholm.

– Dessutom ska universitetet sluta upp med all kontakt med vapenindustrin, fortsätter han.

Albin Lundholm tror att tältaktionen kan leda till större en demonstration och hoppas på att anställda på Lunds universitet går ut i strejk till universitetet har genomfört kraven.

– De har mer makt än studenterna. De kan sluta att ge sin arbetskraft till universitetet.

Demonstranter kommer enligt Albin Lundholm att röra sig upp mot universitetsområdet för att locka fler människor till att delta i aktionen. Polisen har meddelat att tälten måste vara bortplockade senast klockan sex i kväll. Men Albin Lundholm har inga tankar om att lämna.

– Jag kommer att stå fast här.

Läs mer om tältaktionen här.