Fel i kurskatalogen – lottning avgjorde antagningen

- in Nyheter
@Lundagård

Lottning avgjorde vilka som kom in på barnmorskeutbildningen i Lund. Detta trots att det i kurskatalogen står att urvalet helt grundar sig på akademiska poäng.

– Vi har inte uppmärksammat det här tyvärr, det har blivit en miss, säger Britt Marie Nilsson, biträdande utbildningschef.

141 legitimerade sjuksköterskor sökte barnmorskeutbildningen vid Lunds universitet inför vårterminen. 20 kom in, alla genom lottning. En av dem som inte kom in är Cecilia Gertsson. Hon är legitimerad sjuksköterska och har utöver sin examen ytterligare 113 högskolepoäng. Enligt reglerna som anges i kurskatalogen borde hon därför ha haft väldigt goda chanser att komma in på barnmorskeutbildningen.

– Jag och en gammal kursare tittade på studera.nu och upptäckte att vi hade samma meritvärde, 165 högskolepoäng. Detta trots att min kursare bara har sin sjuksköterskeexamen och alltså drygt 100 poäng mindre än jag, säger Cecilia Gertsson.

Cecilia Gertsson kom trots sina akademiska meriter inte in. Det gjorde däremot hennes kollega.

– Jag trodde såklart att något blivit fel men i min kontakt med fakulteten möttes jag av en nonchalans och endast en uppmaning om att söka igen nästa år, fortsätter hon.

Britt Marie Nilsson, biträdande utbildningschef vid Medicinska fakulteten ville ändra reglerna i antagningsnämnden men fick inte igenom förändringarna till denna termin. Urvalet kommer dock att förändras till hösten 2009.

– Vi, både jag själv och studievägledarna, har levt i tron att vi hade det högre taket. Först i våras fick vi reaktioner och försökte då förändra reglerna i antagningsnämnden men fick inte igenom det till denna termin, säger Britt-Marie Nilsson.

Bolognaprocessen startade allt

I och med anpassningen till Bolognaprocessen 2007 så sattes ett tak för hur många akademiska poäng som har betydelse vid antagning. Taket sattes till 165 poäng, vilket då är vad som maximalt räknas med i meritvärdet. Eftersom sjuksköterskeutbildningen som krävs för att söka till barnmorska är på 180 poäng blev alla platser till barnmorskeutbildningen lottade.

Denna information finns också i kurskatalogen men på en rad med allmän information om vad som gäller för masterutbildningar.

– Jag har varit i kontakt med Lus och de har skickat vidare mitt ärende till Juridiska enheten, säger Cecilia Gertsson.

Andra fakulteter i Lund

Biologiska institutionen lottar också ut platser på masterutbildningarna trots att det i kurskatalogen står att urvalet grundas på akademiska poäng. Skillnaden är att söktrycket där är så pass lågt att alla i regel kommer in.

– Det är väldigt lätt att det blir bias i urvalet, alltså lätt att det blir orättvist om man jämför olika utbildningar. Det är svårt att avgöra vem som är mest meriterad när två sökanden har samma antal poäng, då är lotten det minst dåliga, säger Lotta Persmark, studievägledare på Biologiska institutionen. – Höstterminen 2007 var urvalet 70 procent akademiska meriter, 20 procent gymnasiebetyg och 10 procent högskoleprovet, jag visste faktiskt inte själv att det hade ändrats till 100 procent akademiska meriter i katalogen, fortsätter Lotta Persmark.

Uppsala har tre olika grupper

I Uppsala har barnmorskeutbildningen precis startat. Där har man valt att dela in urvalet i tre grupper. En grupp med sjuksköterskor som jobbat mer än 5 år och en grupp som arbetat mindre än 5 år. Den sista gruppen utgörs av akademiska meriter, alltså om man har mer poäng än vad behörigheten kräver. Platserna lottas ut i grupperna vilket står uttryckligen i kurskatalogen. Detta system innebär att man som sökanden kan öka sina chanser genom att komma med i mer än en urvalsgrupp.

– Eftersom vi erbjuder utbildningen för första gången nu på vårterminen så är det svårt för mig att utvärdera. Men urvalet har skett enligt de uppställda regler som anges i kurskatalogen, säger Cilla Häggkvist, chef för antagningsenheten vid Uppsala universitet.

Text: Oskar Forsberg