“Tränare behöver Fotbollsbögen”

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

”Jävla bögjävel!”, skrek Mårten Svedberg i ett bråk med en kille på en krog häromåret. Pinsamt, dumt och inte okej insåg han sekunden efter. Men var kom egentligen uttrycket ifrån frågade Mårten Svedberg sig själv och gav sig ut på en resa som blev till hans avslutningsprojekt på Teaterhögskolan i Malmö: Enmansföreställningen ”Fotbollsbögen”.

För två år sedan hamnade Mårten Svedberg i bråk på en krog i Göteborg. En dispyt som inte bara förstörde kvällen utan också fick Mårten att ifrågasätta var vissa uttryck kommer ifrån.

– Det slutar med att jag står och skriker jävla bögjävel och bredvid mig står en av mina närmsta vänner som är homosexuell. Jag tittade på honom, han på mig, luften gick ur oss och vi blev ledsna båda två. Jag hade inte använt uttrycket på flera år, var kom det ifrån tänkte jag, säger Mårten Svedberg.

Han insåg snabbt att uppväxten inom sportvärlden bidragit till att vissa förnedrande uttryck accepterats som vardagsspråk.

– Uttryck som bögjävel, hora och fitta var vardagsspråket på träningar och matcher, säger han som ung spelade både fotboll och handboll.

Nästa uppenbarelse fick Mårten Svedberg när han förra sommaren jobbade på ett fotbollskollo. Då märkte och hörde han tydligt hur killarna förnedrade tjejerna och inte hade någon respekt för varken tjejerna i sin egen ålder eller för de kvinnliga ledarna. Samtidigt märkte han att några av de manliga ledarna från idrottshögskolan inte förstod vad problemet var.

– Uttrycken florerade friskt, från tioåringar, va fan, tänkte jag då, har det inte hänt någonting sedan jag var ung, säger han.

Inga homosexuella fotbollspelare

Fotbollsbögen är Mårten Svedbergs avslutningsprojekt på Teaterhögskolan och handlar om Johan och Micke. Johan och Micke spelar i samma fotbollslag, de är vänner och Johan vill berätta för Micke att han är bög. Ena stunden är Micke förstående och glad, men andra stunden reagerar han aggressivt och negativt. Samtidigt som samtalet mellan de två som båda spelas av Mårten fortgår, diskuteras tunga ämnen som pennalism inom klubbar och bland annat fotbollens förakt för svaghet. Inom sportvärlden är det inte okej att vara homosexuell och skällsord som bögjävel tillhör vardagsspråket.

– Det finns ingen i hela Europa eller hela världen bland de professionella som är öppet homosexuell, säger Mårten Svedberg.

För att nå ut till målgruppen, killar och tjejer som är aktiva eller jobbar som ledare inom olika sportverksamheter väljer Mårten Svedberg att spela premiärföreställningen i LB07:s omklädningsrum. Den enda klubb som visade intresse av att få föreställningen spelad för sig.

– Bemötandet från föreningar har varit väldigt svalt. Det är mest skolor som har hört av sig. Jag skickade ut mejl till 15-20 klubbar. Det var en klubb, LB07 som sa ja. Vilket är ett jätteproblem. Det stora problemet är just att ledningen och tränarna, de ansvariga, har svårt att se att de har ett problem med acceptans, säger han.

Detta märktes tydligt under premiärföreställningen som hölls för fyrtio killar mellan 16 och 18 år gamla.

– Premiären kändes väldigt bra, jag berättade historien om krogen i Göteborg. Då satt killarna helt tysta och från den stunden hade jag dem. Men tränarna förstod inte och pratade om att de inte hade ”det här problemet” i sin klubb, berättar Mårten Svedberg.

Det finns hos de flesta klubbar policys som fastställer att man precis som i resten av samhället inte ska behöva diskrimineras eller känna sig utsatt på grund av sexuell läggning. Men enligt Mårten Svedberg är det inte något som de klubbar han hört talas om arbetar aktivt med på varje träning eller match. Han är dock noga med att inte lägga något ansvar på de unga killarna utan påpekar att tränarna måste inse att de alltid måste vara där och se problemet och bemöta det och lägger snabbt till.

– Det är fotbollstränare som behöver fotbollsbögen, säger han.