Smålands förnekar inblandning i Ockupationsfestivalen

- in Nationer, Nyheter
@Gustaf Eriksson

I sitt remissvar till kommunen tillbakavisar Smålands nation uppgifterna om att man var med och organiserade Ockupationsfestivalen. Nationsombud Sara Holm får sitta kvar, men lämnar samtidigt styrelsen och är inte längre firmatecknare för nationen.

– Smålands menar att dessa åtgärder gjort att Sara Holm inte längre har inflytande över alkoholserveringen. Vi kommer nu att bedöma om detta räcker, säger kommunens tillståndschef Annika Landfors.

Det är kommunens tillståndsenhet och polisen som utreder om Smålands nation bröt mot alkohollagens krav på laglydighet i samband med Ockupationsfestivalen i mitten av maj.

I början av juni kunde Lundagård berätta att nationen skulle se över både rutiner och nationens toppskikt för att försöka rädda utskänkningstillståndet.

Nu har Smålands remissvar inkommit till tillståndsenheten.

Ombudet blir kvar

I svaret förnekar Smålands att man haft en organiserande roll i den stökiga festivalen.

Detta trots att nationsombudet Sara Holm även är känd under namnet Thyra Skär, en av festivalens talespersoner. Trots att Smålands riskerar att torrläggas tänker nationen låta Sara Holm sitta kvar som ombud, men hennes befogenheter kommer begränsas.

Holm har lämnat Smålands styrelse och hon är inte längre firmatecknare för nationen.

– Smålands menar att dessa åtgärder gjort att Sara Holm inte längre har inflytande över alkoholserveringen. Vi kommer nu att bedöma om detta räcker eller om det faktum att hon sitter kvar innebär att hon fortfarande kan påverka verksamheten, säger kommunens tillståndschef Annika Landfors.

Brandbomber och polisöverfall

Men det är inte bara Sara Holms aktiva roll i Ockupationsfestivalen som fått kommunen att ifrågasätta nationens laglydighet. Att information om festivalen spreds på nationens hemsida, att brandbomber kastats ut från nationens bostäder och att polispatruller fått föremål kastade mot sig är också betungande för Smålands nation.

I svaret till tillståndsenheten skriver Smålands att nationen arbetar aktivt för att komma tillrätta med problemen, men att det är svårt att veta vilka som ligger bakom. Dessutom lovar nationen att kontrollen över vad som publiceras på hemsidan ska bli bättre framöver.

Vill inte svara

Tillståndsenheten kommer nu att göra en slutgiltig bedömning vartefter en rekommendation skickas till socialnämndens arbetsutskott som beslutar om tillståndet ska dras in eller inte.

Tillståndsenhetens utlåtande väntas komma under nästa vecka.

Smålands har som enda nation i Lund en mediepolicy som fastslår att nationen endast kommunicerar med journalister per mejl. Lundagård har upprepade gånger den senaste veckan begärt en kommentar från Smålands, men nationen har vägrat att svara. I stället hänvisar nationen till sitt remissvar.

text: Gustaf Eriksson