KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Yogamakt, stalkers och medieanalyser

Kulturredaktionen sammanträder även den sista skälvande veckan innan Siste april för att rekommendera kulturen du bara inte får missa, ens den kommande festveckan. Det blir rekommendationer om djupgående journalistik om yoga i Indien, ett tips om Netflix senaste dolda diamant och en podd om medierapportering. God läsning!

Indiens premiärminister Narendra Modi,
en central gestalt i DN-reportagen om yoga
i Indien. Foto: Wikimedia Commons.

Religion som politik

När andlighet kommersialiseras eller politiseras förvandlas ofta dess kärnvärden till handelsvaror eller maktpolitik. Journalisten Torbjörn Petersson utforskar detta fenomen i sina senaste DN-reportage från Indien. Yogan, en gång en väg till själslig upplysning, har blivit ett varumärke för den indiske premiärministern, som nu använder den som ett verktyg för internationell diplomati och maktprojektion. Nödvändig läsning för den som vill förstå den komplexa dynamiken mellan kultur och politik.

Vera Svahn

Stalkerserie på Netflix

Netflix senaste dolda diamant är den brittiska miniserien Baby Reindeer – baserad på skaparen Richard Gadds egna erfarenheter. Berättelsen följer karaktären Donnys komplicerade relation med sin kvinnliga stalker, och den inverkan det har på honom när han till slut tvingas möta ett djupt begravt trauma. Tre av seriens avsnitt är dessutom regisserade av Josephine Bornebusch, AKA Mickan från Solsidan!

Clara Castenfelt

Richard Gadd som Donny i Netflix-serien ”Baby Reindeer”. Foto: Ed Miller/Netflix.

Foto: Aftonbladet.

Media om mediebevakning

Medias makt blir särskilt påtaglig i tider av kris och konflikt. Hur situationen i Gaza framställs varierar markant beroende på vem som rapporterar om den. Detta diskuterar (och exemplifierar) författaren Tone Schunnesson och Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson tillsammans med journalisten och mellanösternexperten Edgar Mannheimer i förra veckans avsnitt av Aftonbladets podcast Café Bambino. Samtalet drar, på ett sätt man önskar att alla samtal gjorde, verklig nytta av de olika perspektiven i rummet och landar i en nyanserad och verklighetsnära diskussion om vilka röster som får höras, och vilka som inte får det.

Emmy Odeskog