”Nej tack” till studenter i Lund

- in Nyheter
@Lundagård

I ett försök att lindra bostadskrisen har AF Bostäder i samarbete med Lunds kommun arbetat med att placera ut moduler runt om i staden. Men de boende vid de föreslagna platserna vill inte ha några studenter som grannar.


Under våren och sommaren har AF Bostäder försökt få till stånd utplacerandet av tillfälliga studentbostäder i Lund, så kallade moduler. De tre föreslagna platserna var Smörlyckan, Norra fäladen samt Klostergården. Efter att ha ansökt om bygglov har de boende vid de föreslagna platserna fått säga sin mening.

– Tyvärr mötte vi ett kompakt motstånd på samtliga föreslagna platser, säger AF Bostäders VD Rolf Svensson.

– Många av de som hörde av sig verkade ha en bild av studenter som stökiga, högljudda och vilda, något som ju inte stämmer. Så nu har vi helt gett upp hoppet om två av platserna, och fallet med Klostergården har vi överlåtit till ett annat företag, fortsätter Rolf Svensson.

Stort sug

Fastighetsbolaget Kungsleden AB har tagit över ansökan om ett tillfälligt bygglov i Klostergården.

− Vi är hoppfulla om ett positivt besked från byggnadsnämnden, säger Christofer Lundquist, chef för affärsutveckling vid Kungsleden.

Det är hundratalet temporära studentbostäder som planerats och vid ett jakande svar på bygglovsansökan skulle det ta tolv till femton veckor att få barackerna på plats. Vid ett avslag kommer bostäderna förmodligen att hamna på någon annan ort, uppger Christofer Lundquist.

− Det är ett stort sug efter sådana här bostäder just nu. Det finns andra orter som uttryckt intresse och det är först till kvarn som gäller.

Lundabornas syn på studenter och deras boende:

”Vi befarar att, förutom äcklig stank, få kråkor och andra kalasande fåglar och däggdjur som närmaste grannar. Det vill vi inte ha.”

”Vi behöver vår nattsömn för att klara av våra arbeten. Vägverket har gjort en sammanställning av buller och ohälsa där man påtalar vikten av ostörd nattsömn. I sammanställningen framgår b.la. samband mellan störd nattsömn, depression och tidig död.”

”Vi har redan nu problem med att folk kastar skräp vid vårt staket och in i trädgården och det blir säkert mer när många studenter ska bo i grannskapet.”

”Vi behöver vår nattsömn för att klara av våra arbeten. Vägverket har gjort en sammanställning av buller och ohälsa där man påtalar vikten av ostörd nattsömn. I sammanställningen framgår b.la. samband mellan störd nattsömn, depression och tidig död.”

”Kraftiga störningar i form av nattligt festande, ökad trafikgenomströmning och turbulens med nedskräpning av tomflaskor, glasskärvor, burkar och annat skräp i miljön kommer att bli en negativ följd av uppmonteringen av barackerna/modulerna.”

text: Per Kudo och Lukas Savetun