Studenthälsan har fått nya lokaler

- in Nyheter
@Lundagård

Sedan terminsstarten bedriver Studenthälsan sin verksamhet i nya lokaler. Numera huserar man på hörnet mellan Sandgatan och Paradisgatan.

– Här finns det möjlighet att växa, vilket inte fanns i de gamla lokalerna, säger psykologen och verksamhetschefen Lennart Nordberg

Studenthälsan har ungefär 4000 besök per år och cirka 900 deltagare i sina olika grupper och kurser. Grupperna och kurserna man erbjuder handlar bland annat om tentamensångest och stresshantering.

̶ Vi jobbar dock inte bara med besökare utan återför även kunskap till fakulteterna. Vi har en skyldighet att hjälpa fakulteterna och studievägledarna att hjälpa. Exempelvis har Juridicum blivit mycket bättre på att ta hand om sina studenter vilket vi märker här, berättar Lennart Nordberg.

Kuratorn Hans Alnemark, psykologen Arja Bäckström, psykiatern Richard Wastenson och läkaren Karin Engquist berättar tillsammans med sin verksamhetschef entusiastiskt om de nya lokalerna.

̶ Tillgängligheten ökar, vi får fler spontanbesök nu när vi ligger mitt hjärtat av Lund. Lokalerna är också mycket mer ändamålsenliga. Det är till exempel ljusare och bättre ljudisolering samt bättre grupprum.

Inte så långa väntetider

Lunds universitet har närmare 40 000 inskrivna studenter, men väntetiderna är trots allt inte särskilt långa, hävdar kurator Hans Alnemark.

̶ Från det att man kommer kan man få vänta cirka en vecka men många gånger kan man få prata med någon i telefon samma dag, säger han och psykologen Arja Bäckstöm fyller i:

̶̶ Längsta väntetiden är nog ungefär fjorton dagar och då är det verkligen högsäsong.

Det är dock inte att hinna med som är den största utmaningen för Sudenthälsans medarbetare.

̶ Det som är svårast är att nå ut med information till alla studenter. Vi får hela tiden ligga på och försöker vara med på alla novischmöten och informera alla studievägledare, säger Lennart Nordberg och får medhåll av de övriga.

Mer personal

Trots att man lyckas hålla nere väntetiderna så finns ändå en önskan om ökade anslag och mer personal.

̶ Tidigare hade vi en engelskspråkig PTP psykolog vilket var väldigt bra. Det är något vi verkligen saknar nu, framförallt med tanke på det ökande antalet utländska studenter, berättar Lennart Nordberg och fortsätter:

̶ Vi för en diskussion med universitetsledningen kontinuerligt men vi konkurrerar ju om medel med andra verksamheter. Något vi skulle önska är att högskoleverket skulle formulera lite tydligare vad universitetet skall ha för stödresurser.

Text: Oskar Forsberg
Foto: David Polberger