Din guide till valborgsveckan

- in Guider, Siste april, Studentliv

April är en grumlig månad av halvfärdiga C-uppsatser, ringlande köer runt nationshusen, och tveksamma väderlekar. Men i Stadsparken finns en fyr av ljus, till vilken studenter landet runt färdas likt nattfjärilar i mörkret – valborgsveckan. Clara Castenfelt ger den ultimata guiden till årets valborg i Lund.

28 april – Skvalborg

Alla vet att en riktig förfest bör dra i gång cirka tre dagar innan festen i fråga faktiskt sker. Skvalborg är ett briljant marknadsföringsverktyg för att bygga förväntningar inför hela valborgsveckan. Det är också en fin krockkudde. Man kan ju råka hamna med ansiktet ner i ett buskage på självaste dagen V, i stället för i armarna på någon läcker malmöit. Då har du i alla fall fått festa lite grann.

PÅ NATIONERNA

Illustration: Ellen Gemback
Sydskånska nationen X Backyard sessions

Startskottet för valborgsfirandet i Lund sker i år, precis som i fjol, på Sydskånska nationen. Tillsammans med festivalarrangören Backyard Sessions lockar de med DJ:s, food trucks, ett partytält, och möjligtvis en och annan fotoautomat. Sist men inte minns får de besök av duon Medina – tillbaka i rampljuset efter en lyckad vända i Melodifestivalen 2024. Det blir potentiellt en ganska maxad dag på Tornavägen i år igen, alltså. Det måste det nog bli, eftersom jag sitter och skriver den här texten i biljettkön utanför Sydskånska nationshuset klockan 06:00 på en fredagsmorgon.

PÅ GATAN

Mora Träsk i Eoshallen

Tänk efter lite – det är en söndag, och vettigt folk börjar fundera på valborg kanske först på måndag eftermiddag. Sydskånska nationen har haft lite av ett inofficiellt monopol på skvalborg i några år nu, och helt ärligt vet jag inte om du som icke-studerande ens har rätt att fira det. Du försakade den när du lämnade akademin! Så håll till godo med Sveriges bästa band, för 150 spänn, och ta med ungarna som du garanterat lär ha nu.

29 april – Kvalborg

Något ligger i luften under valborgsveckans andra dag. Spenderade du gårdagen ”rätt” så har du hela morgonen brottats med en envis bakfylla som absolut inte kommer hinna redas ut innan det är dags att hoppa upp i sadeln igen och ge sig ut på nya äventyr. Just i dag är firandet lite mer decentraliserat, och förhoppningsvis har dina långa timmar utanför nationshusen betalat av sig.

PÅ NATIONERNA

Illustration: Ellen Gemback
Lunds nation: Näst siste april

Stadens egen nation firar självfallet också kvalborg, eller ”Näst siste april” som de så klyftigt döpt om det till. Ett mycket eftertraktat event, skulle jag tro, med en helt nyrenoverad innergård och bland annat de eviga sommarplågorna Norlie & KKV på sin lineup. Biljettsläppet är digitalt i år, något som vi studenter är kluvna inför. Då slipper man dra på sig en urinvägsinfektion av den prekära Skåneluften när man köar, men då vet man ändå att man antagligen kommer få en biljett. Stuk-appen är i stället som döden – likgiltig. Kraschar den så kraschar den. Vi kommer alla att vara utlämnade till vårt wifi.

Hallands X Västgöta: Kvalborg

Dagen till ära slår två helt okej nationer ihop sig till en, och fokuserar sina gemensamma krafter på den delade innergården med Reyn och Movits! som artister. På kvällen förvandlas området till en gemensam nattklubb med fem barer och två dansgolv.

PÅ GATAN

Ingenting anmärkningsvärt. Du kanske bara ska gå hem och sova?

30 april – Valborg

Som utlovat: Dagen V. Ska man bäva? Ska man fira? BÅDE OCH! Följande dygn är en kulminering av all den dumdristiga glädje och fallerade kostnads-nyttoanalyser som ger den här glada lilla staden sin karaktär.

PÅ NATIONERNA

Illustration: Ellen Gemback
Malmö nation: Valborgsyran

Är det inte lite kul att Timbuktu ska spela på Malmö nations valborgsfirande, fastän nationen är smockfull av stockholmare? De har åtminstone tagit in nykomlingen Esther Kirabo, och jag är avundsjuk på att ”malmöiterna” ska få bli varse om hennes talang. Allt som allt verkar förberedelsearbetet som en mardröm: Säkert över 24 timmars kötid med tre separata köer för funktionärer, medlemmar, och till sist övriga. Tummar kommer att hållas.

Östgöta nation: Siste april

En något mer avslappnad, men tillika populär, destination att fira valborg på. Biljetterna tog slut på mindre än en timme under ködagen. Firandet kommer bestå av DJ:s på taket och en förhoppningsvis solbelyst innergård på Lunds första och mest centrala nation.

Helsingkrona: Sunwing

Jag måste erkänna att jag fan tappade hakan när jag såg Helsingkronas artistbokningar. Brandsta City Släckers?! Det tog mig rakt tillbaka till Singstar i klasskompisens vardagsrum i Huddinge. Jag kan uppskatta att HB erbjuder mer av ett ordentligt heldagsfirande, från klockan 15-21 för de som gillar att synda i Stadsparken om förmiddagarna. Då biljettsläppet var digitalt blev det såklart många som fann sig utan biljetter, så inträde till Maskinparken den siste april lär vara högt efterfrågade ända tills dagens slut.

Sydskånska X Krischan: Tegelbruket

Sydskånska och Kristianstads nation går samman och skapar Lunds största nattklubbsområde på valborgskvällen för 120 kronor per skalle. För några år sedan var faktiskt Helsingkrona också med på ett hörn. Enligt de själva kommer de spela odödliga hits, guilty pleasures samt house på ena hållet, och en mix av hiphop, funk, r&b och soul på det andra. Inte så dumt!

PÅ GATAN

Illustration: Ellen Gemback
Mejeriet X Radio AF: Valborgsklubb med Stuzzi

Även om vissa av mina vänner vill argumentera för att productenten och artisten Stuzzi redan haft sin storhetstid (trots att han vann ”Årets Breakout” på P3 Guld så tidigt som i fjol), lockar han ändå en del lundabor med sin minst sagt eklektiska mix av tropisk house, funk, och rave. För två år sedan kom jag personligen inte ens fram till baren på Mejeriets valborgsklubb för att det var så mycket folk. Vi får hoppas att denna alternativa touch gör Mejeriet lite mer sansat.

Stadsparken

Oavsett om du är nykter, introvert, eller helt enkelt bara pyroman, finns alltid Stadsparken där för dig. Det är så mycket fläng under valborg, och det är aldrig fel att stanna upp en stund, andas, och stirra in i en eld. Eller kolla på barn som kastar pinnar in i en eld, alternativt nästan ramlar in i den för att de är så taggade på att kasta nästa pinne. Det är en underhållningsform i sin egen rätt.

T-Bar: Siste april

Ganska självförklarande och intetsägande på samma gång. Lunds största nattklubb har valborgsöppet. Gå dit om du vill, men förköpsbiljetterna är slut!

1 maj – Finalborg

Är man ung och spänstig så orkar man. En jättebra dag för dig med separationsångest från den högtiden som du tänkte fira från början och behöver en dag till. Såklart anpassar sig Lund till dig också.

PÅ NATIONERNA

Illustration: Ellen Gemback
Göteborgs nation: 1 maj

Tre dagars krökande på raken är en ganska sträng gräns för mig. Efter det känner jag verkligen av min dödlighet. Men Göteborgs nation står alltid med öppna armar för de som känner att de vill tänja på gränsen en dag till: i år i sällskap av Samir & Viktor. Jag kan inte tänka mig ett bättre bakisbotemedel än ”Saxofuckingfon”. Notera dock att jag i skrivande stund har varit uppe i över 24 timmar, så ta det med en hink salt.

PÅ GATAN

Rektorsuppvaktning och sång

För fjärde gången ska universitetets rektor Erik Renström bli utvärderad av Lunds universitets studentkårer (Lus). I år står ordförande Linnea Landegren för beslutet huruvida Renström kommer få vivat (godkänt) eller pereat (underkänt), baserat på ett antal hjärtefrågor från kårerna. Som utomstående och inte så insatt är denna ceremoni ganska spännande, bara som en grej. Top Model för akademiker? Känns lite rivigt. Senare på kvällen sjunger Lunds studentsångare in våren – något som hela Svea rike kan ta del av på SVT, direktsänt klockan 18:15.