Låt niqabtjejen studera – men inte jobba

Mångfald eller enfald? Att tillåta niqab, en huvudduk som endast blottar ögonen, på en utbildning skulle kanske innebära både och. Men att inte tillåta den kan i värsta fall visa sig vara enbart det senare.

Förra veckan kunde vi läsa i tidningarna om 24-åriga Alia Khalifa som bär niqab och läser till barnskötare på Åsö vuxengymnasium. Stockholms stad hävdar att hennes klädsel inte lämpar sig för det yrket. Nu behandlas ärendet av diskrimineringsombudsmannen, DO. Det finns en slående likhet mellan Alia Khalifas tvist med vuxengymnasiet och tvisten som uppstod mellan KI och en av läkarstudenterna för två år sen sedan det blivit känt att han var en före detta nazist som avtjänat tid i fängelse för mord. Även då hade folk svårt att skilja mellan rätten till utbildning och rätten att jobba med det som man utbildar sig till.

Alla har rätt till utbildning, oavsett religiös övertygelse, klädstil eller politisk bakgrund. En morddömd nazist måste ha rätt att utbilda sig till läkare även om det vore sjukt att låta honom arbeta som det efteråt. En kvinna som bär niqab måste ha rätt att utbilda sig till barnskötare. Däremot bör hon, inte minst av hygien- och säkerhetsskäl, avkrävas niqaben om hon någonsin vill arbeta med barn. Men detta borde inte bli något problem. Alia Khalifa säger sig nämligen vilja bli hemmafru när hon studerat färdigt.

Niqabdebatten har blottlagt en paradox i vår svenska syn på kvinnors frihet. Det är lätt att kliva i fällan och hylla Åsö vuxengymnasiums beslut att stänga av Alia Khalifa som ett modigt ställningstagande mot islamism och kvinnoförtryck. Men Alia Khalifas klädstil har inget med förtryck att göra. Det var hon själv – inte hennes pappa eller bröder – som för ett år sedan fattade beslutet att hon skulle bära niqab. Hennes mål är inte att göra Sverige till en talibanstat. Det enda hon kräver är att få utöva den självklara rättighet som utgör en av de viktigaste skillnaderna mellan västerländsk liberalism och österländsk islamism: kvinnans rätt att klä sig hur hon vill. Alia Khalifa jämför sitt ärende hos DO med tvisten som uppstod mellan Malmö stad och nätverket Bara bröst när några barbröstade tjejer avvisades från ett badhus.

Alia Khalifa vill studera. Alia Khalifa har rätt till en utbildning. Alia Khalifa har rätt att klä sig hur hon vill. Alia Khalifa bör dock inte tillåtas jobba som barnskötare så länge hon bär niqab, men det gör inget för hon vill ändå bli hemmafru.

Vad är problemet?

Victor Z. Hahn