Avgifter hotar mastersutbildningar

Hösten 2011 införs studieavgifter för utomeuropeiska studenter som läser vid svenska universitet. Regeringen öppnar också för en anmälningsavgift på tusen kronor.

– Detta kommer att innebära stora problem, säger Christian Stråhlman, ordförande för Lunds universitets studentkårer, Lus.

I höst har svenska universitet och högskolor tagit emot över 100 000 ansökningar från utomeuropeiska studenter. Bara knappt 20 000 behöriga har antagits.

Enligt Verket för högskoleservice, VHS, är en stor andel av de ansökningar som kommer in oseriösa.

Finansiell belastning

Med en tusenlapp i anmälningsavgift hoppas VHS att mängden ogenomtänkta ansökningar, och därmed verkets arbetsbelastning, ska minska.

VHS vill att anmälningsavgiften införs från och med hösten 2011, alltså samtidigt som studenter från länder utanför EU, EES och Schweiz måste betala för sin utbildning i Sverige.

Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz motiverar studieavgifterna med att de utomeuropeiska studenterna utgör en belastning på finansieringen av den svenska högskolan.

Detta argument tillbakavisas av Lus-ordföranden Christian Stråhlman, som menar att andelen utländska studenter är så liten att de inte utgör någon belastning.

– Universitetet behöver de utländska studenterna. De ger en internationell prägel, säger han.

Riskerar läggas ned

Att avgifterna skulle dra in pengar till universitetet tror han inte på, eftersom antalet utomeuropeiska studenter kommer minska drastiskt när de tvingas betala.

Vid Lunds universitet kommer förlusten av studenter slå olika hårt på olika institutioner och olika program.

Vissa mastersprogram där en stor del av studenterna kommer från fattigare länder riskerar att läggas ned eftersom studenterna inte har råd att betala avgifterna. Trots det anser Tekniska högskolans vicerektor Per Warfvinge, som är ansvarig för internationella frågor, att avgifter är oundvikliga.

– Vissa utbildningar domineras helt av utlandsstudenter, vilket inte är helt rimligt. Det bör finnas en kvot för hur många utländska studenter som kan komma in. Men avgifterna måste kombineras med stipendier och erbjudanden om gratis utbildningsplatser, säger han.

Text: Catrin Jacobson