Det innovativa Lund

- in Nyheter
@Lundagård

Innovation har varit ordet på allas läppar under 2009 – jakten på ett skånskt Google har startat på allvar.

Följ med och träffa några entreprenörer som har fått hjälp av VentureLab, Lunds egna drömverkstad.

För Tamam är träffarna allt

Varje tisdag arrangerar Tamam ett språk-café i källaren på Vårfruskolan i Lund. Här möter organisationens studenter barn och ungdomar för att hitta på olika saker tillsammans. Allt sker på engelska.

Tamam är en oberoende biståndsorgansiation vars idé är att skapa mötesplatser för människor med olika bakgrund. Tanken är att väcka initiativkraft och framtidstro hos framväxande generationer. Utöver språk-caféet så arrangerar de bland annat läxhjälp för skolungdomar, leker lekar med nyanlända flyktingbarn och har en grupp som testar olika föreningar.

Verksamheterna bedrivs på olika platser i Lund, men vice ordförande Gustaf Sörnmo har siktet ställt högre.

– Vi hoppas på att kunna skaffa egna lokaler och bli som en alternativ nation som jobbar mer utåtriktat.

I dag har Tamams verksamhet expanderat till övriga Sverige, men även till andra delar av världen.

tamam.jpg

Hobby blev big business

Thomas Jönsson monterar lampor i butiken i samma andetag som han förhandlar med Sydsvenskans annonsförsäljare via telefon.

För ett par månader sedan tog han examen i Industriell ekonomi. Men han har även hunnit med en halv civilekonomexamen under sina fyra år i Lund samt drivit sitt företag ReHiFi.se vid sidan av studierna.

– Många perioder har jag hållit ett ganska strikt tempo. Det finns inte så mycket tid till tv, konstaterar han.

I butiken utanför Lund jobbar sju anställda med att reparera och sälja begagnad hifi-utrustning av den dyrare typen. För Thomas kom affärsidén till av en slump.

– Jag gled in på detta på det klassiska bananskalet och det är jag glad över.

17 år gammal ville Thomas köpa en ny stereo, men plånboken tillät bara en begagnad. I stället läste han på om olika system för att få så mycket som möjligt för pengarna.

– Jag köpte på mig lite för mycket grejer och sålde delar av det och tjänade en slant. Sedan köpte och sålde jag mer och mer och plötsligt hade jag ett lager.

Ju fler affärer, desto större kunskap samlade han på sig. 2004 tog han steget från hobbyverksamhet till firma. I dag är ReHiFi.se störst i Norden på begagnad hifi-utrustning och om allt går som Thomas vill så är de störst i världen inom fem år.

rehifi.jpg

Här lever växter och djur i symbios

På Thomas Erikssons arbetsplats hänger en liten men fullt fungerande modell av vad han och hans kollegor vill göra med Eco-Food. Genom att låta fiskar och plantor leva i symbios kan man skapa ett slutet system som odlar exotiska fiskar och grönsaker – på samma gång.

– Växterna tar till vara på den näring fiskarna utsöndrar och gör rent vattnet som de lever i. Allt vi behöver tillsätta är vegetabiliska proteiner som till exempel ärtor som fiskarna äter.

Ett starkt miljöintresse är vad som ledde honom in på integrerade odlingar.

– Genom internet hittade jag några personer i USA och Australien som höll på med samma sak. Det var så idéen började växa fram.

Nu söker Eco-food pengar för att bygga en pilotanläggning och testa systemet i full skala. Delar av finansieringen är klar, men mycket saknas ännu. Den 24 november presenterade Eco-Food sin idé för Miljöpartiets språkrör, Maria Wetterstrand, som besökte Ekocentrum i Malmö.

När Lundagård träffar Thomas på hans kontor har han precis fått positiva signaler från länsstyrelsen, som är en tänkbar finansiär.

– Det hade varit en perfekt julklapp, säger Thomas och fortsätter:

– Då har vi allt vi behöver för att komma igång till våren.

ecofood.jpg

Läs mer

Hallå där Johan Drott

Text och foto: Alfred Gunnarsson