Risk för pendelparanoia på planerad lärarutbildning

- in Nyheter
@Lundagård

2011 startar Lund, Helsingborg och Kristianstad en gemensam lärarutbildning.

Ett omfattande pendlande kan tynga studenterna både ekonomiskt och tidsmässigt.

I samband med lärarutbildningsreformen tar planeringen för en gemensam lärarutbildning steget från idéstadiet till verkligt projekt. Mellan Lunds universitet, Campus Helsingborg och Kristianstads högskola ska ett samarbete byggas upp.

– Kristianstads befintliga lärarutbildning utgör en grund när Helsingborg byggs ut och Lund ska använda sig av sin breda och djupa ämneskompetens, säger Lars Haikola, rektor vid Campus Helsingborg och en av projektledarna för samarbetet.

Parallellt med studierna på de tre orterna kommer studenterna även att genomföra verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Praktiken är ett återkommande moment som kommer fördelas på olika skolor över hela Skåne. Detta innebär att studenterna behöver pendla till ytterligare några orter under sin studietid.

Mer restid än lektionstid

Elisabeth Gehrke är vice ordförande för Lus, Lunds universitets studentkårer. Hon har suttit med i den referensgrupp som följt projektledningens arbete och är kritisk till det planerade pendlandet.

– Som det ser ut hos flera av de ämnen som planerats i kursplanerna, så ligger snittet för den lärarledda undervisningen på runt fem timmar i veckan. Om man då räknar på den tid som det tar att pendla så skulle detta överstiga den egentliga undervisningstiden för många av studenterna.

Bortskämda studenter

Detta ser också Lars Haikola som ett problem. Han uppger att man i planeringen försöker lösa detta genom att skapa utbildningskluster, där studieplatserna skall vara desamma över så stor tid som möjligt. Att bedriva utbildning på flera platser ser dock inte Lars Haikola som något negativt.

– Lunds studenter är bortskämda som faktiskt har största delen av sin utbildning i den egna staden. I den expansiva öresundsregionen kommer många som vill ha en högkvalitativ utbildning att få röra på sig i framtiden. Men vi ska försöka låta föreläsarna sköta pendlingen i så stor utsträckning som möjligt, för en hemort ska studenterna ha.

Var ska studenterna bo?

– Helsingborg passar bäst för de nya studenterna i den gemensamma utbildningen.

Inga löften ännu

Enligt Lus studentrepresentanter kan pendlandet gå på upp till 40 000 kronor under de fem år som utbildningen kan sträcka sig. För att finansiera detta resande förhandlar projektledningen med Region Skåne.

– Den ekonomiska tröskeln är den största för studenterna att komma över. Inga löften finns dock ännu. Men betalas måste det. Det är inget självändamål att behöva resa, men så ser verkligheten ut, avslutar Lars Haikola.

Text: Jacob Hederos