Avtal ska ge forskare bättre villkor

- in Nyheter
@Lundagård

I dagarna har Lunds universitets ledning beslutat att tillsätta en projektgrupp som ska kartlägga omfattningen av stipendiefinanseriade doktorand- och forskartjänster. Detta ska resultera i ett fakultetsgemensamt avtal med bland annat minimikrav på inkomst och sociala försäkringar.

Målet är ett gemensamt avtal som inbegriper Lunds universitets samtliga fakulteter och syftar till att förbättra de ekonomiska villkoren och den sociala tryggheten för doktorander, forskare och postdok-forskare.

Avtalet ska till exempel fastställa minimikrav på inkomst och sociala försäkringar.

Vill få till en hederlig ersättningsnivå

Ingalill Rahm Hallberg, vice rektor vid Lunds universitet, är en av de drivande personerna bakom projektet. Hon menar att det är många som kommer till Lund från universitet utomlands med stipendier som knappt går att leva på, utan rätt till vare sig försäkring eller pension.

– Folk kommer med stipendiefinansiering som inte är acceptabel, säger hon.

Hon berättar att det man vill uppnå med avtalet är tydliga och gemensamma riktlinjer för hur stipendiefinansieringen ska skötas, en hederlig ersättningsnivå och ett starkare socialt skyddsnät för dessa personer.

– Vi vill förbättra kvalitén och städa ut vissa stipendier.

Stipendiefinansieringen blir kvar

På sikt skulle ledningen vilja bli av med stipendiefinansieringar och omvandla dem till doktorandanställningar. Men det är en komplicerad fråga enligt Ingalill Rahm Hallberg som säger att det inte är säkert att det är genomförbart och att det är omöjligt att svara på i dag om det verkligen kommer att bli av.

Fotnot: Resultatet av utredningen är beräknat att redovisas till höstterminen.

 

Läs mer om projektet i nästa nummer av Lundagård.

Text: Louise Sillén