Studenthälsan anställer psykolog för internationella studenter

- in Nyheter
@Ida Ölmedal

Bland de som söker sig till Studenthälsan är allt fler utländska studenter. Men hjälpen för icke svensktalande är bristfällig. I april utlyser man därför en tjänst för en engelskspråkig psykolog.


Lennart Norberg, verksamhetschef, berättar att Studenthälsan de senaste åren har sett en ökning av internationella studenter som söker råd och stöd.
– Bara i år har över hundra internationella studenter besökt oss. De är ofta vilsna och vet inte vart de ska vända sig, säger han.
– De senaste fem-sex åren har det skett en markant ökning av antalet utländska studenter vid universitetet, och det speglar av sig i vår verksamhet.

”Blir knackigt på pilgrimsengelska”
Även de studenter som inte talar svenska erbjuds i dag rådgivning och stödsamtal på studenthälsan, men hjälpen behöver förbättras.
– Vi har lyckats definiera problem och ibland genomföra behandlingssamtal, men det blir knackigt när båda talar pilgrimsengelska, säger Lennart Nordberg.
– Med en psykolog som är hemma i språket kan man komma djupare. Dessutom kommer vi att kunna ha gruppverksamhet på engelska, det har vi inte haft tidigare.

Inga extra pengar
Behovet av en engelskspråkig psykolog har alltså funnits i flera år. Lennart Nordberg säger att Studenthälsan länge, tydligast inför budgetbeslutet för 2010, har riktat ett önskemål om extra resurser till universitetsledningen, men fått avslag.

Nu löser man problemet internt genom att ersätta en psykolog som går i pension med en som är engelskspråkig.

Tillströmningen av internationella studenter som inte vet vart de ska vända sig har också föranlett ett samarbete med S:t Lars vårdcentral, där Studenthälsan hjälper studenterna med problemformuleringar så att de hamnar rätt inom den allmänna vården.

Text: Ida Ölmedal