Debattpremiär om konsumtionshets lockade proffstyckare och studenter

- in Nyheter
@Ida Ölmedal

Förödande skitdrömsmaskineri eller nyttig sysselsättningsgaranti? Temat var konsumtion och såväl tv-kameror som akademikerelit var på plats vid universitetets nya försök att ta ett större ansvar i samhällsdebatten.
Nyfikna studenter trängdes med värdigt grånande akademikerhuvuden på Café Athen när universitetets nya satsning ”Debatt i Lund” hade premiär på torsdagskvällen. För att nå ut till massorna samarbetar universitetet med Newsmill, som också direktsände debatten. Titeln för kvällens paneldebatt var en lånad låtrad från Peps Persson: ”Va fan e hög standard?”.

”Skitdrömmar”
Av de fyra tyckarna på scenen var tre plockade ur universitetets egen forskarkår. Undantaget var Nina Björk, som i egenskap av kulturskribent och debattör kritiserat konsumtionshetsen. ”Skitdrömmar”, kallar hon den. Hennes egen plötsliga besatthet av att kakla om köket för några år sedan fick bli symbolen.
– Uppmaningen att konsumera lindas in i vackra ord som ”att förverkliga sig”. Jag var inte längre upphov till min egen vilja. Mina drömmar kanaliserades in i kaklet.

”Vi kontrollerar inte vår ekonomi”
Att det blivit såhär menade hon beror på att dagens ekonomi bygger på ett tillväxtkrav, ”där den nöjda människan blir ett hot”. Andreas Malm, författare och doktorand i humanekologi, hävdade också att det ständiga kravet på tillväxt blir ett miljöproblem. Han gick hårt åt de rikas konsumtion av smutsig energi i västvärlden.
– De senaste åren har utsläppen av koldioxid ökat snabbare än någonsin, samtidigt som det samlats in mer kunskap om hur förödande det är för planeten. När det till slut föll var det på grund av finanskrisen. Det visar på att vi inte kontrollerar vår ekonomi, sa han.

”Ökad produktion inte världens undergång”
Men är en nedskuren konsumtion verkligen lösningen? Det trodde inte Lars Söderström, professor i nationalekonomi. Enligt honom innebär sambandet mellan produktion och sysselsättning att en minskad konsumtion leder till sämre levnadsstandard. Med tjänstesamhällets inträde behöver en ökad produktion inte betyda världens undergång, menade han. Cecilia Fredriksson, etnolog, var inne på samma spår och sa att konsumtionssamhällets plikter kan uppfyllas på olika sätt.

Men Andreas Malm protesterade och påtalade att konsumtionen av fossila bränslen inte minskar när tjänsteproduktionen upptar en större del av marknaden,
– Det är en synvilla att vi i Lund lever ekologiskt hållbart. Det är bara det att produktionen läggs någon annanstans.