Hur vinner man tandem?

- in Frågan, Studentliv
@Virve Ivarsson

Tag en drös tandemcyklar, tillsätt studenter i färgglada outfits, mixa med hög musik och alkohol. Kör sedan hela klabbet till Göteborg och rör om. Då har du tandemstafetten som den 11-12 maj åter går av stapeln. Från Göteborg turas deltagarna i varje lag om att tandemcykla sin väg tillbaka till Lund.

Men målet är inte nödvändigtvis att komma först.

Det var på 1970-talet allt började. Då arrangerades  tandemstafetten som ett samarbete mellan studenterna vid Göteborgs universitet och Lunds universitet och man åkte vartannat år Lund-Göteborg, vartannat år Göteborg-Lund.

Nuförtiden är dock Idrottskollegiet i Lund ensam arrangör och sträckan Göteborg-Lund den enda som cyklas. Förändringar har även gjorts gällande vilka prestationer som leder till pris.

– Förr la man ihop tiderna och det lag som tog sig snabbast från Göteborg till Lund vann. Nu gäller dock inte det längre eftersom det skulle göra tandemstafetten till en tävling och det krävs andra tillstånd för det, säger Hampus Sporre, ordförande för Idrottskollegiet.

Det priset har i stället ersatts av Idealpriset som delas ut till det lag som anländer till Lund närmast en i förväg bestämd, men hemlig, tid. Frågan är väl hur man lägger upp en taktik för att komma nära en tid som man inte vet vilken den är?

– Idealpriset är egentligen lite som ett utlottningspris, men när vi bestämmer tiden räknar vi på tider som varit tidigare år och tanken är att man inte ska behöva cykla jättesnabbt men inte heller vara jätteseg för att vinna det, säger Hampus Sporre.

Det är dock inte bara din prestation på cykel som räknas. Supporterpriset – i folkmun kallat ”festpriset” –  delas ut till de som hejat på sitt lag bäst och varit mest taggade. Strulpriset vinner det lag som haft mest problem och som gjort bort sig mest och det ses i allmänhet inte som ett särskilt åtråvärt pris.

Prestigefullast av dem alla är kanske stora bergshackan som det lag som snabbast tar sig över Hallandsåsen vinner. Minst lika svårt men inte lika prestigefyllt är Lilla bergshackan som ges till dem som blir först över Linderosåsen.

Men hur vinner man då tandem, gäller det att få så många priser som möjligt eller är det något särskilt pris som det gäller att ta hem?

– Man vinner inte tandem, tandem är i sig ingen tävling – men man kan vinna olika priser där stora bergshackan kanske är det största. Dock varierar åsikterna om det beroende på år och lag, säger Hampus Sporre.

Vilket pris skulle du själv vilja vinna?

– Stora bergshackan för att det är prestigefullt. Supporterpriset för att då har man haft kul.

Varför har man priser i tandem?

– För att det är roligare att ha prisutdelning i Lundagård än att inte ha det. Det handlar mycket om att boosta deltagarna.

Så vad ska jag göra för att vinna tandemstafetten?

– Om du hejar – gör det bra. Om du cyklar – gör det bra. Men framförallt handlar tandem om att ha kul och att vara tillsammans, säger Hampus Sporre.

Missa inte Studentlivsbloggen där Virve Ivarsson förbereder sig inför stafetten.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.